Smartphone-ul Vodafone Smart are acces la reţeaua 3G şi în mediul rural şi oraşele mici, la viteze de până la 3,6 Mbps

Autor: Adrian Seceleanu 23.06.2011
Smartphone-ul sub brand propriu lansat miercuri de Vodafone, numărul doi pe piaţa locală de telefonie mobilă, este compatibil cu reţeaua 3G (UMTS) în frecvenţa de 900 MHz a companiei, astfel că utilizatorii care achiziţionează terminalul vor acces la net şi în mediul rural şi în localităţile mai mici la o viteză de descărcare a datelor de până la 3,6 Mbps, au precizat pentru ZF reprezentanţii companiei.

După o investiţie de câteva zeci de milioane de euro Vodafone a lansat în aprilie 2010 prima reţea 3G în frecvenţa de 900 MHz din România, reţea care îi permite operatorului să ofere net cu viteze de până la 7,2 Mbps în peste 12.000 de localităţi, inclusiv cele din mediul rural.
Vodafone Smart, telefon produs pentru operator de compania chineză Huawei, are o cameră foto de 2 MP, ecran touchscreen capacitiv de 2,8", procesor Qualcomm de 528 MHz şi o memorie internă de 130 MB care poate fi extinsă cu carduri de memorie Micro-SD. Telefonul vine cu un card de 2 GB inclus.
Atât noii utilizatori Vodafone, cât şi clienţii existenţi pot achiziţiona noul Vodafone Smart la preţuri pornind de la 0 Euro, în funcţie de tipul de contract, încheiat pe o perioada de doi ani.
Utilizatorii serviciilor prepaid pot achiziţiona şi un pachet special, ce include telefonul Vodafone Smart, un SIM Cartela Vodafone şi o cartelă de reîncărcare cu 10 Euro credit, pentru 99 Euro (TVA inclus).
De unde cumperi net rapid pentru telefonul mobil în mediul rural sau în oraşe mai mici
Momentan, niciun alt operator de telefonie mobilă nu a lansat servicii similare astfel că în mediul rural şi oraşele mici viteza serviciilor de date este mai mică, fiind furnizată prin tehnologia EDGE, care permite viteze de download de cel mult 210-215 kbps. Orange, numărul unu pe telefonie mobilă din România, a anunţat însă că va investi în dezvoltarea unei reţele 3G în 900 MHz.
Exceptând oferta Vodafone, în mediul rural şi localităţile mai mici o opţiune pentru servicii de date mobile la viteze mai mari o reprezintă serviciile prin reţelele CDMA ale Cosmote (prin Zapp) şi Romtelecom, care au o viteză de până la 3,1 Mbps. Problema o reprezintă însă telefoanele mobile compatibile cu aceste reţele, care nu funcţiile şi facilităţile smartphone-urilor de ultimă generaţie.
În oraşele mari Orange, Vodafone şi Cosmote oferă net mobil cu viteze de download de până la 21,6 Mbps.