Business Hi-Tech

Serviciile publice electronice, un dar fantastic al autoritatilor pentru cetateni

08.05.2001, 00:00 24



Companiile care vor sa treaca la e-business trebuie sa o faca treptat, si nu dintr-o data, altfel costurile vor fi nejustificat de mari, ne sfatuieste Hans Jarnik, vicepresedinte Oracle, intr-un interviu acordat in exclusivitate Ziarului Financiar.

"Cred ca lucrul cel mai important pentru o tara ca Romania este sa ia decizia de a construi o industrie a tehnologiilor informationale si totodata sa constientizeze ca realizarea sa este elementul cel mai important pentru trecerea la o societate informationala", este de parere Jarnik.

Romania trebuie sa se transforme intr-o societate care interactioneaza, comunica, educa si administreaza aproape totul in context electronic. Pentru a realiza cu succes acest obiectiv, trebuie sa se inceapa cu educatia, mai este de parere vicepresedintele Oracle.

Acum aproape toate subiectele educationale pregatite de experti mondiali pot fi studiate pe Internet si oricine are posibilitatea de a consulta cei mai buni specialisti.

"Nu mai trebuie sa mergi acum la universitati precum Stanford sau Harvard. Cu ajutorul Internetului, cei mai mari experti ai lumii pot fi in calculatorul tau pentru ca poti cu ei. Educatia este acum disponibila pentru oricine are un calculator. De aici trebuie sa se porneasca", apreciaza Jarnik.

Urmatoarea etapa catre crearea societatii informationale o constituie punerea la dispozitia cetatenilor a unor servicii publice modernizate si in format electronic.

Un exemplu clasic il constituie actualizarea permisului de conducere auto. Traditional, un cetatean care doreste sa prelungeasca valabilitatea permisului auto trebuie sa piarda cel putin cateva zile pentru a intra in posesia noului document. La fel decurg lucrurile si cazul pasapoartelor.

"Nu ar fi bine ca toate aceste servicii sa fie disponibile in forma electronica? Sa-ti poti schimba pasaportul nu cand dicteaza guvernul sau autoritatile ci intr-o duminica dimineata cand ai timp liber. Totul se poate realiza printr-un cont de Internet si unul bancar cu conditia existentei unei reglementari privind semnatura electronica". Astfel poti primi permisul de conducere acasa in cateva zile.

Accesul electronic la serviciile publice va oferi cetatenilor posibilitatea de a-si valorifica mai bine timpul. Acum este momentul pentru ca guvernele sa faca cetatenilor un serviciu fantastic, fara precedent.

Proiectul de trecere la eGovernment si la eEducation pe care l-a anuntat guvernul roman a fost salutat si el de catre oficialul Orcale.

"In primul rand daca vrei sa creezi o societate informationala ai nevoie de oameni care sa fie familiarizati cu noile tehnologii si care sa stie cum sa combine o solutie IT cu alta. Dar pentru a avea acesti oameni trebuie sa-i educi. Acum trei ani am pornit Oracle Academic Initiative si astazi, impreuna cu 11 universitati mari pregatim peste 4.000 de studenti. Speram sa existe suficiente proiecte in Romania astfel incat cei care au fost pregatiti in tara sa utilizeze pe plan local cunostintele pe care le-au dobandit", a mai spus Hans Jarnik.

Pentru companiile care vor sa treaca la e-business, vicepresedintele Oracle recomanda ca abordarea acestei viziuni sa se faca treptat.

"Nu incercati sa rezolvati toate problemele odata pentru ca astfel va veti confrunta cu o complexitate crescuta. Incepeti automatizarea cu unul din cele mai importante procese ale activitatii companiei. Trebuie sa va concentrati pe un proces anume unde veti implementa o solutie de e-business standard, la un cost fix, in maximum 3 luni. Apoi abordati alt proces al activitatii.

Astfel costurile vor fi cu 80% mai mici decat daca ati incerca sa implementati o solutie in intreaga companie. Lucrul cel mai important este ca daca iei o decizie corecta, solutia pe care ai achizitionat-o si implementat-o ar trebui sa se modeleze pe evolutia viitoare a companiei".

In prezent, aproximativ 125 de companii, organizatii guvernamentale si institutii utilizeaza parti importante ale "e-business suite", pusa la dispozitie de Oracle.

Cea mai recenta implementare de succes a fost anuntata la una din diviziile corporatiei General Electric care are aproape 135 de capacitati de productie in intreaga lume. Solutia de e-business realizata de specialistii de la Oracle a fost implementata in trei uzine, una fiind localizata in Ungaria.

Pe piata europeana solutiilor e-business, cerintele difera. Daca in Europa Occidentala companiile solicita tot mai mult aplicatii tip CRM (Customer Relationship Management), in tarile din Europa Centrala si de Est se manifesta o cerere clara catre produsele tip ERP (Entreprise Resource Planning).

Jarnik apreciaza ca in aceasta din urma regiune tendinta va fi cam aceeasi in urmatorii doi-trei ani dar pe parcurs cererea pentru sistemele CRM va creste.

Este binecunoscut ca declinul dotcom-urilor a zguduit in ultimul an bursele din intreaga lume. "Ceea ce s-a intamplat in ultimii doi ani a fost incredibil.

Oricine isi infiinta un dotcom obtinea finantari de milioane de dolari de la investitori fara nici o conditie. In ultimele 12 luni am fost martorii consolidarii acestui sector. Nu cred ca dotcom-urile vor muri dar cele care vor ramane in joc vor oferi servicii de calitate net superioara.

Apreciez ca 10-15% din companiile care existau in urma cu 12 luni vor supravietui in urmatorii", este de parere Hans Jarnik.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO