Business Hi-Tech

Seful ANRCTI: Reanalizam etapele reducerilor de tarife de interconectare pentru Orange si Vodafone

Seful ANRCTI: Reanalizam etapele reducerilor de tarife de interconectare pentru Orange si Vodafone

Liviu Nistoran, presedintele ANRCTI: Practic, relansam discutia referitoare la pantele de modificare ale tarifelor de interconectare pentru toti operatorii de telefonie mobila.

11.09.2008, 20:38 17

Calendarul stabilit anterior de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRCTI) pentru reducerea tarifelor de interconectare de catre Orange si Vodafone, si care prevedea o noua scadere a tarifelor de la data de 1 ianuarie 2009, va fi reanalizat de catre arbitrul telecom, institutia urmand sa decida daca va merge pe strategia "veche" sau daca va opera modificari, a declarat intr-un interviu pentru ZF Liviu Nistoran, noul presedinte al ANRCTI.
"In primul rand vom reanaliza intern ultimele date din piata, iar apoi vom avea o runda de consultari cu operatorii", a declarat Nistoran, care a explicat care sunt aspectele care vor fi urmarite in cadrul analizei. "Primul aspect pe care il urmarim este daca masura de a continua scaderea tarifelor de interconectare afecteaza deficitul extern al Romaniei in zona de convorbiri internationale. Iar al doilea aspect pe care il vor urmari este pentru cat timp vom mai putea pastra asimetria in tarifele de interconectare ale operatorilor de telefonie mobila", a explicat el.
"Practic, relansam discutia referitoare la pantele de modificare ale tarifelor de interconectare pentru toti operatorii de telefonie mobila", a concluzionat seful ANRCTI. El nu a precizat care este termenul pana la care ANRCTI si-a propus sa ia o decizie legata de mentinerea sau nu a planurilor de reducere a tarifelor de interconectare.
Conform planului adoptat pe durata mandatului fostului presedinte al ANRCTI, Dan Georgescu, care a fost demis la finele lunii trecute de premier, tarifele de interconectare practicate de Orange si Vodafone ar trebui sa scada anul viitor la 5,03 eurocenti pe minut, fata de 6,4 eurocenti/minut in prezent.
Orange si Vodafone, cei mai mari jucatori de pe piata locala de telefonie mobila, cu afaceri de peste 1,1 miliarde de euro fiecare anul trecut, sunt singurii operatori mobili care au fost desemnati ca avand o pozitie dominanta si care au astfel tarifele reglementate.
Tariful de interconectare pentru terminarea apelurilor in retelele Orange si Vodafone este platit de fiecare operator al carui abonat efectueaza un apel catre un utilizator Orange si Vodafone si reprezinta baza de la care sunt calculate tarifele retail pentru apelurile din alte retele catre cele ale Orange si Vodafone. Cei doi operatori au criticat vehement calendarul impus anterior de ANRCTI pentru reducerea tarifelor de interconectare, aratand ca acestea sunt deja cele mai mici din Europa.
Pe de alta parte, operatorii de telefonie mobila mai mici de pe piata dar si jucatori precum Romtelecom sau UPC militeaza pentru o reducere semnificativa a tarifelor de interconectare practicate de Orange si Vodafone.
Modificarile aduse tarifelor de interconectare au o miza uriasa, intrucat influenteaza semnificativ veniturile, respectiv cheltuielile operatorilor telecom.
In ceea ce priveste disputele provocate intre operatori din cauza procesului de acordare a unei licente de comunicatii mobile, competitie ce a fost castigata de Romtelecom, Nistoran afirma ca rezultatul concursului va aduce un echilibru pe piata locala.
"Intrarea Romtelecom pe piata de comunicatii mobile rotunjeste un echilibru intre jucatorii mari de pe piata locala", afirma Nistoran, care sustine ca intrarea celui mai mare operator de telefonie fixa pe telefonie si internet mobil va determina o crestere a concurentei. "Altfel, daca nu ar fi crescut concurenta, de ce ar fi existat proteste atat de puternice?", intreaba seful ANRCTI.
Nistoran spune ca pana in momentul in care va exista o decizie a instantei in ce priveste cererea Orange, Vodafone, RCS& RDS si Zapp privind suspendarea procedurilor de acordare a licentei ANRCTI, va urma procedurile stabilite prin lege in aceasta cauza. "Pana se pronunta instanta, merg dupa lege, nu pot sa am pareri personale juridice in aceasta chestiune".
Nistoran, care este implicat din anii '90 in diverse afaceri telecom, spune ca jucatorii de pe piata locala vor avea de castigat din faptul ca seful ANRCTI este un om care cunoaste bine industria.
"Inteleg ca profitul unei industrii inseamna un viitor pentru aceasta industrie. Trebuie insa sa ne gandim la echilibrul unei industrii de succes si al consumatorilor care vad rodul concurentei in buzunarul propriu", a spus Liviu Nistoran.
Nascut in 1968 in Motru, Nistoran a absolvit Universitatea Politehnica Bucuresti si s-a lansat in afaceri in 1994. El a infiintat companiile Digital Pro, GlobalNet si NetCom. La sfarsitul anului 1999, Nistoran a vandut pachetul majoritar de actiuni al GlobalNet grupului francez Avenir Telecom, cel mai mare distribuitor de telefoane mobile din Franta.
In 2004, el a fost ales deputat de Calarasi, pe listele Partidului Democrat, iar din 2007 este independent.

De anul viitor, televiziune pe telefonul mobil
Anul viitor pe piata locala ar putea fi lansate servicii de televiziune digitala, care vor putea fi accesate de pe telefoane mobile, televizoare de ultima generatie sau orice alt dispozitiv care include tehnologia DVB-T (Digital Video Broadcasting - Terrestrial), afirma Liviu Nistoran. ANRCTI a creat impreuna cu Ministerul Comunicatiilor un grup de lucru care va elabora legea pe baza careia vor fi acordate licente pentru furnizarea de servicii de televiziune digitala.
"De aceste licente ar fi putea fi interesate trusturi media locale, Societatea Nationala de Radiocomunicatii sau broadcasteri din Uniunea Europeana", afirma seful ANRCTI. Castigatorul licentei va putea furniza pana la 48 de canale TV, ce vor putea fi receptionate inclusiv de pe telefoane mobile compatibile. Mai multi producatori de telefoane mobile au lansat pe plan global terminale care incorporeaza aceasta tehnologie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO