Business Hi-Tech

Şeful ANCOM: Vocea devine din ce în ce mai mult un accesoriu la serviciile de internet

Şeful ANCOM: Vocea devine din ce în ce mai mult un accesoriu la serviciile de internet
23.12.2010, 23:55 30

Competiţia de pe piaţa locală de comunicaţii se va intensificaşi anul viitor, pe fondul unor reglementări noi, dar şi alcampaniilor comerciale ale operatorilor şi al deschiderii unor noifronturi de luptă între furnizori estimează Cătălin Marinescu(foto), preşedintele autorităţii de reglementare în comunicaţii,care face regulile pentru o piaţă de peste 4 mld. euro.

Unul dintre segmentele pe care s-ar putea observa o accentuare acompetiţiei este cel al ofertelor de pachete de servicii, unde încompetiţie ar putea intra şi Orange şi Vodafone, cei mai marioperatori locali de telecom.

Cei doi operatori ar putea face oferte în care să includă şiservicii de internet fix, care să fie furnizate prin intermediulfirelor deţinute de Romtelecom, cel mai mare jucător de petelefonia fixă şi numărul doi pe net prin linii fixe.

"Cred că va fi foarte interesant ce se va întâmpla cu pachetelede servicii, dacă vor intra şi operatorii mobili pe această zonă",a spus Marinescu.

Momentan, RCS&RDS, pe de o parte, şi Romtelecom şi Cosmote,pe de altă parte, sunt singurele grupuri locale de telecom care potoferi pachete complete de servicii, respectiv televiziune, internetşi voce fixă şi mobilă.

ANCOM a impus însă Romtelecom încă din acest an o reducere atarifelor pentru accesul la propria infrastructură, tendinţă careva continua şi în 2011. În plus, unii operatori au cerut devansareatermenului de la care Romtelecom trebuie să le permită rivalilor săofere net de mare viteză prin infrastructura sa, a precizatMarinescu.

Nivelul competiţiei ar putea creşte şi dacă noile tarife deinterconectare pentru operatorii de telefonie mobilă şi fixă, carevor rezulta în urma analizelor de piaţă care vor fi realizate în2011, vor fi mai mici decât cele din acest moment, a declaratMarinescu. Un tarif mai mic de interconectare va reduce barierelela apelurile între reţele.

Şeful ANCOM crede că într-un asemenea context se va accentuatendinţa care deja se manifestă pe piaţa locală, prin careapelurile de voce se ieftinesc, devenind un "accesoriu" alofertelor de internet.

În altă ordine de idei, Marinescu a spus că anul viitor ANCOM seva concentra pe elaborarea unei strategii privind spectrul defrecvenţe, operaţiune care include şi stabilirea metodei prin carevor fi prelungite licenţele GSM ale Orange, Vodafone şi Cosmote."Vom prezenta strategia de valorificare a spectrului radio şiprincipiile de prelungire a licenţelor".

Discuţiile legate de prelungirea licenţelor GSM ale Orange şiVodafone - care expiră în decembrie 2011 şi a Cosmote - care expirăîn 2014 - au în prim plan întrebarea dacă statul va cere sau nubani, şi ce sumă, de la operatori pentru prelungirea drepturilor deutilizare a spectrului radio.

"Nu se pune problema să nu prelungim licenţele", a punctatMarinescu. Pentru că licenţele expiră la termene diferite, situaţiecare complică discuţiile cu operatorii, ANCOM ia în calcul maimulte variante de lucru, una dintre ele fiind împingerea până în2014 a termenului de valabilitate.

Ce spune Cătălin Marinescu

  • Piaţa de telecom ar putea creşte dacă operatorii vor reuşi săutilizeze fondurile europene de 84 mil. euro alocate pentrudezvoltarea acestui sector.
  • Anul viitor operatorii de telefonie mobilă ar putea lansapachete de servicii fixe folosind firele de la Romtelecom.
  • Regulile după care vor fi prelungite licenţele GSM ale Orange,Vodafone şi Cosmote vor fi realizate în 2011.
  • Analiza impactului pe care îl are lansarea serviciilor de netmobil 3G în banda de 900 MHz asupra RCS&RDS, care esterealizată de britanicii de la Ovum, va fi gata în lunafebruarie.
  • Tarifele de interconectare ale operatorilor de telefonie fixăşi mobilă ar putea scădea din nou după ce ANCOM va finaliza noistudii privind situaţia de pe piaţă.
  • Licenţele de televiziune digitală ar putea fi acordate anulviitor, iar reţelele ar putea fi gata în unu sau doi ani.Eliberarea frecvenţelor ar putea aduce un val de investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO