Business Hi-Tech

Sefii Alcatel-Lucent demisioneaza dupa inca un trimestru cu pierderi

30.07.2008, 18:54 24

Alcatel-Lucent, unul din cei mai mari furnizori mondiali de echipament telecom, a anuntat pierderi nete de 1,1 miliarde de euro in T2 si demisia directorului executiv si al presedintelui companiei, Patricia Russo, respectiv Serge Tchuruk, scrie International Herald Tribune.
Pierderile nete suferite de compania franceza au totalizat 1,7 miliarde de dolari (1,08 miliarde de euro), cu mult peste asteptarile analistilor. Aceste pierderi s-au datorat in primul rand unei deprecieri de 810 milioane de euro a afacerii cu retele ce folosesc tehnologia CDMA pe continentul nord-american.
De asemenea investitorii au devenit din ce in ce mai retinuti in privinta managementului Alcatel-Lucent. Compania, formata in noiembrie 2006 din fuziunea Lucent Technologies din Murray Hill, New Jersey si Alcatel cu sediul in Paris, Franta, nu a raportat niciodata profit de la fuziune. Titlurile furnizorului de echipament de telecomunicatii au scazut cu peste 60% in ultimul an ajungand la 3,77 euro per actiune pe bursa franceza. Valoarea de piata a companiei in prezent este de 8,9 miliarde de euro.
Oficialii Alcatel-Lucent au declarat ca pe langa schimbarile de management ce includ reducerea numarului de directori, fostul director executiv al Lucent Technologies va demisiona imediat.
Potrivit reprezentantilor Alcatel Lucent, Tchuruk va parasi compania pana la sfarsitul acestui an in timp ce Russo va continua sa ocupe pozitia de CEO pana la gasirea unui succesor.
"Etapa fuziunii este in urma noastra si sunt mandru ca Alcatel-Lucent a devenit lider mondial pe segmentul unei tehnologii ce in prezent transforma lumea. Acum insa a venit momentul definirii unei personalitati proprii, independenta de cea a predecesorilor sai. Consiliul de directori trebuie sa evolueze iar presedintele este cel ce ar trebui sa ofere primul exemplu", a declarat Thuruck in cadrul unei conferinte de presa.
Reprezentantii companiei au adaugat ca deprecierea suferita in America de Nord a fost rezultatul unui declin al afacerii cu retele CDMA din SUA. Declinul se datoreaza reducerii de cheltuieli de capital "a unui client cheie din America de Nord". Oficialii Alcatel-Lucent nu au oferit insa detalii privind identitatea acestuia.
Retelele bazate pe tehnologia CDMA pierd teren pe plan global in fata GSM (Global System for Mobile Communications) si un alt standard denumit CDMA-A.
Oficiali ai Alcatel - Lucent au precizat ca veniturile au scazut cu 5,2% fata de anul trecut ajungand la 4,1 miliarde de euro.
Pe piata locala, Alcatel-Lucent a demarat un program de colaborare cu mediul universitar romanesc.
Compania investeste peste un milion de euro in programe de training, tehnice si management implementand o retea de telefonie mobila destinata exclusiv studentilor din trei centre universitare: Bucuresti, Cluj si Timisoara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO