Business Hi-Tech

Secretele lui Warren Buffet, dezvaluite: www.buffetsecrets.com

10.03.2004, 00:00 62



Un grup de pasionati ai Wall Street-ului a realizat un site care incearca sa explice tuturor celor interesati cum a ajuns Warren Buffet cel mai bogat om din Univers dupa Bill Gates, doar jucandu-se la bursa.



Buffet, a carui avere a fost estimata de revista Fortune la la 42,9 miliarde de dolari, si-a sporit conturile cu aproape 12,4 miliarde $ pe parcursul anului trecut. El a ajuns astfel foarte aproape de Gates, care mai are "doar" 46,6 miliarde de dolari, departe de suta de miliarde pe care o atinsese in perioada de glorie a dot-com.



Site-ul http://www.buffetsecrets.com analizeaza intreaga evolutie a lui Buffet si a companiei sale de investitii Berkshire Hathaway, comentand de asemenea dclaratiile facuta in presa de celebrul investitor si cartile care au aparut pe aceasta tema. In general, Buffet nu a facut niciodata profetii privind anumite companii si nici nu a dezvaluit modul in care isi alege firmele in care baga banii. O singura data, el a scapat o afirmatie, devenita celebra: "Nu prea inteleg lumea IT, stiu doar ca actiunile lor cresc foarte repede".



Cu toate acestea, site-ul care isi propune sa dezvaluie secretele investitorului american cuprinde un set de criterii care definesc toate actiunile lui Warren Buffet, in functie de achizitiile din trecut. Se pare ca el cauta titluri de la companiile care au anuntat deja ca vor sa re-cumpere actiunile de pe piata (gen France Telecom) sau ale companiilor care continua o crestere progresiva, care nu a avut nici o intrerupere semnificativa. Un brand cunoscut constituie un avantaj, iar companiile care s-au descurcat perfect in perioadele de recesiune sunt favoritele lui.



Realizatorii site-ului considera ca reteta de succes a lui Buffet este definita de cinci criterii. Simtul infailibil pentru afacerile reusite este egalat de umorul si modestia investitorului, iar ceilalti doi factori sunt capacitatea de a-i trata pe ceilalti actionari ca parteneri si nu concurenti, precum si disponibilitatea pentru proiecte caritabile. Intotdeauna, Buffet pune succesul pe seama a doi oameni: prietenul si partenerul sau, Charlie Mungus si mentorul sau, Benjamin Graham.



La inceputul anilor 1920, Graham a fost cel care a descoperit ca se poate trai fara probleme speculand actiunile pe Wall Street: la 25 de ani castiga cam 500.000 de dolari pe an. El a scris o carte despre "investitiile inteligente", care este si in prezent un best-seller in Statele Unite.



Ca investitor, Warren Buffet a fost unul dintre putinii care a reusit sa evite crahul dot-com, datorita altui principiu caruia i-a ramas fidel: "intotdeauna sa investesti in ceva pe care il cunosti". Cu alte cuvinte nu te arunca la ceva pe care nu il intelegi, pentru ca astfel nu ai nici o garantie ca afacerea respectiva va fi un succes. De asemenea, Buffet investeste numai in companiile care incearca sa isi faca treaba cat mai bine pe segmentul lor si care nu se extind tot timpul spre domenii noi de activitate.



In fine, alt secret al marelui investitor este ca apreciaza companiile a caror conducere este complet deschisa dialogului, bineinteles atunci cand declaratiile sunt 100% oneste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO