Business Hi-Tech

Se ieftineste sau nu consola Microsoft Xbox?

12.07.2007, 21:06 14

Presa internationala a publicat ieri articole contradictorii referitoare la o posibila reducere de pret pentru consola Microsoft Xbox 360. Bloomberg a scris ca Microsoft trebuie sa reduca preturile consolei pentru a spori vanzarile si a atrage consumatorii care nu sunt interesati de jocuri cu lupte si curse, citandu-l pe Shane Kim, vicepresedintele Microsoft Game Studios. In schimb Reuters, citand aceeasi persoana, a precizat ca Microsoft "nu are nici dorinta, nici obligatia de a raspunde la actiunile concurentilor", referindu-se la recentul anunt al companiei Sony, care va reduce cu 100 de dolari (73,4 euro) pretul consolei PlayStation 3 (PS3).
Potrivit Bloomberg, Kim nu a dorit sa declare cand va fi anuntata reducerea, insa a precizat ca acest lucru nu se va intampla in cadrul targului Electronic Entertainment Expo (E3), ce se va desfasura in Santa Monica in perioada 11 - 13 iulie.
Consola Xbox 360 a fost lansata in noiembrie 2005 pe piata din Statele Unite si se comercializeaza in prezent la preturi de 299 dolari (219,4 euro), 399 dolari (292,8 euro) si 479 dolari (351,5 euro), in functie de configuratie.
Microsoft a vandut 5,5 milioane de unitati in Statele Unite de la data lansarii, potrivit grupului de cercetare NPD. In cadrul deschiderii expozitiei E3, compania a anuntat ca vanzarile globale au totalizat 11,6 milioane de unitati, ratand obiectivul de 12 milioane propus anterior.
In anul fiscal 2006, divizia de jocuri Microsoft a inregistrat pierderi de 1,26 mld. dolari (1 mld. euro), la vanzari totale de 4,26 mld. dolari (3,39 mld. euro). David Hufford, director de productie pentru Xbox, a precizat ca o reducere de pret este necesara pentru sporirea vanzarilor, potrivit Bloomberg. Oficialii Microsoft au declarat anterior ca vor ca divizia de jocuri video sa depaseasca pragul profitabilitatii pana la sfarsitul anului.
Compania se asteapta la o crestere de peste 40% a numarului de utilizatori ai serviciului de jocuri online Xbox Live la zece milioane de membri.
In prezent, serviciul are peste sapte milioane de membri, depasindu-si obiectul de sase milioane propus anterior, au precizat oficialii companiei. Xbox Live este principalul element care a diferentiat consola de jocuri de rivalii Sony PS3 si Nintendo Wii. Sony planuieste lansarea unui serviciu rival, denumit Home, in toamna acestui an.
Peter Moore, seful diviziei Microsoft Interactive Entertainment, a mai spus ca jocul Halo 3, care face parte din cea mai mare franciza de jocuri a companiei, va fi lansat in luna septembrie si va determina o crestere a numarului de utilizatori.
Citat de Financial Times, Moore este de parere ca Microsoft nu ar trebui sa reduca preturile consolelor sale, asa cum a procedat Sony. De asemenea, in cadrul conferintei desfasurate la targul E3, oficialii Microsoft au dezvaluit ca modelul de top Xbox 360 Elite va fi lansat in luna august a acestui an pe continentul european.
Pe de alta parte, Microsoft a anuntat un parteneriat cu Walt Disney, prin care studioul de filme va oferi titluri spre inchiriere prin serviciul Xbox Live. Mari studiouri de filme, precum Warner Brother (Time Warner) si Parmount Pictures (Viacom) deja vand sau inchiriaza titluri prin serviciul online al companiei. Potrivit intelegerii, Walt Disney va oferi initial 35 de filme in format high definition.
Pretul actiunilor Microsoft a scazut cu 54 de centi pe bursa Nasdaq, inchizand la 29,33 dolari (21,52 euro).


Trece pe profit?

Microsoft spera ca divizia sa de jocuri va trece pe profit anul acesta dupa ce anul trecut aceasta a inregistrat pierderi de 1,26 mld. $ la vanzari 4,26 mld. $

Lansata in noiembrie 2005, consola Xbox 360 se comercializeaza in prezent la preturi de 299 $, 399 $ si 479 $, in functie de configuratie

Microsoft a anuntat un parteneriat cu Walt Disney, prin care studioul va oferi filme in format HD prin serviciul Xbox Live

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO