Business Hi-Tech

Samsung isi tripleaza veniturile pe piata romaneasca

02.10.2003, 00:00 12

Samsung Electronics se asteapta sa-si tripleze veniturile in Romania, o crestere pronuntata urmand sa se realizeze in viitorul apropiat in zona comunicatiilor si a pietei IT, apreciaza Simon Rhee, managing director la filiala austriaca a producatorului sud-coreean.
Simon Rhee apreciaza ca la sfarsitul acestui an veniturile totale ale companiei Samsung Electronics in Romania se vor cifra la 50 de milioane de dolari, aproape de trei ori mai mari decat in urma cu un an."In 2005, probabil ca vom depasi o cifra de afaceri de 100 de milioane de dolari cumulat pe cele trei segmente de piata pe care suntem prezenti, produse electronice-electrocasnice, telecomunicatii si IT", a precizat Simon Rhee.
Pana la sfarsitul anului se estimeaza ca 40% din totalul veniturilor sa provina din vanzarile de produse electronice si electrocasnice, 40% din IT si 20% din comunicatii (in special telefoane mobile).Chiar daca industria IT nu este inca foarte puternica in Romania, Samsung inregistreaza cresteri spectaculoase cel putin intr-unul dintre segmente acestei piete. Compania sud-coreeana si-a vazut veniturile din vanzarile de monitoare crescand cu 325% in prima parte a acestui an fata de semestrul al doilea al anului trecut.
De altfel, compania si-a stabilit si un obiectiv: sa ajunga sa detina 10% din piata de monitoare din Romania, la sfarsitul acestui an.Cresterea afacerii cu monitoare a fost insotita si de o sporire cu 50% a vanzarilor de produse electronice si electrocasnice in aceeasi perioada de timp (prima jumatate a acestui an comparativ cu ultimul semestru din 2002).In viitorul apropiat, cele mai accentuate cresteri de vanzari se vor inregistra pe segmentul telecom, urmat de cel IT. "Pe segmentul de telefoane mobile ne asteptam la un boom, ca de altfel si in zona de ecrane LCD, cu plasma si de proiectie", a mai spus Simon Rhee.
Producatorul sud-coreean, al treilea in clasamentul mondial la vanzarile de telefoane mobile, a inceput sa vanda celulare in Romania abia in acest an dar  se asteapta la o dublare a afacerii in 2004. Pentru indeplinirea acestui obiectiv, Samsung va lansa pana la sfarsitul anului in Romania, prin intermediul distribuitorul de telefoane mobile HAT Romania, patru noi modele de terminale (SGH C100, SGH X100, SGH X600 si SGH E700. Ultimele trei si-au facut debutul pe piata europeana in luna august.Samsung mai este prezent pe piata romaneasca prin inca doi distribuitori, Deck Computers - pentru segmentul IT si Genco Electric - pe cel al produselor electronice si electrocasnice.Samsung Electronics ar putea sa deschida si o fabrica in Romania. "Posibilitatea este foarte mare dar trebuie luate in calcul mai multe aspecte cum ar fi dezvoltarea infrastructurii locale, facilitatile fiscale si sistemul de logistica", a declarat Simon Rhee. Samsung are capacitati de productie in Marea Britanie, Spania, Ungaria si Slovacia iar urmatoarea fabrica pe care o va inaugura in Europa ar avea ca obiect productia de echipamente electronice sau IT. Cum insa fabrica din Ungaria este specializata pe echipamente electronice, este posibil ca, daca Samsung se va hotari sa-si dezvolte o capacitate de productie in Romania, aceasta sa fie orientata catre zona IT.La nivel mondial, Samsung a ajuns in 2002 la o cifra globala de afaceri de aproximativ 50 de miliarde de dolari si un profit net de 5,88 miliarde de dolari. Samsung este numarul unu mondial pe piata de telefoane mobile CDMA, cipuri pentru memorii de calculatoare, monitoare pentru computer, aparate video, ecrane TFT/LCD si cuptoare cu microunde. iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO