Business Hi-Tech

Samsung a devenit cel mai mare cumpărător de cipuri, devansând Apple

Samsung a devenit cel mai mare cumpărător de cipuri,...

Autor: Anca Dumitrescu

23.01.2013, 16:19 1010

Achiziţiile de cipuri ale Samsung au crescut anul trecut cu 29%, la 23,9 miliarde de dolari, în timp ce cheltuielile Apple pentru semiconductori au urcat cu 14%, la 21,4 miliarde de dolari.

Compania sud-coreeană cumpără mai multe cipuri, în condiţiile în care vânzările sale de aparate mobile pe pieţe pornind din SUA şi până în China o ajută să devanseze Apple.

Poziţia puternică deţinută de Samsung pe segmentele telefoanelor şi tabletelor o ajută să evite problemele legate de cererea îm scădere pentru PC-uri, care a provocat anul trecut un declin de 3% al vânzărilor de cipuri la nivel mondial, la 297,6 miliarde de dolari, potrivit Gartner.

În total, şase din 10 cumpărători de cipuri au redus cheltuielile cu aceste componente anul trecut, din cauza vânzărilor mai mici de computere.

Hewlett-Packard, pe locul al treilea în privina achiziţiilor de cipuri, a redus cheltuielile cu 13%, la 14 miliarde de dolari, iar Dell, aflată pe locul al patrulea, tot cu 13%, la 8,6 miliarde de dolari.

Sony Corp a urcat însă de pe locul opt pe cinci, majorând cheltuielile pentru cipuri cu 1,9%, la 7,9 miliarde dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO