Business Hi-Tech

Salarii fara nicio logica in institutiile publice din IT&C

Salarii fara nicio logica in institutiile publice din IT&C
02.06.2010, 23:35 589

Ministrul comunicatiilor castiga mai prost decat un specialistPR de la Societatea Nationala de Radiocomunicatii, iarcontabilul-sef de la Posta are un venit net dublu fata dedirectorul companiei. Asa cum era de asteptat, si in companiile siinstitutiile IT&C de la stat exista aceeasi harababura asalariilor ca in tot restul sistemului public, in care personalulauxiliar este adesea platit mai bine decat managerii care au celemai mari responsabilitati.

Singura institutie unde veniturile par a fi ordonate logic esteMinisterul Comunicatiilor, intrucat la MCSI sunt putine cazurile incare cineva castiga mai bine ca ministrul. Declaratiile de avereale personalului de la MCSI arata insa ca situatia ar putea fiinselatoare, pentru ca multi angajati sunt membri si in Consilii deadministratie la alte companii de stat, sursa din care isirotunjesc veniturile.

Romeo Medan, consilier personal la MCSI, a castigat, spreexemplu, in 2009 doar 614 lei de la minister, dar a luat 14.244 leipentru ca a fost cinci luni membru in CA al Romtelecom. La fel sisecretarul de stat Marius Fecioru, care dupa ce a parasit functiade manager Romtelecom si a venit la MCSI a castigat 10.428 lei(brut) doar din participarea la sedintele CES.

Societatea Nationala de Radiocomunicatii (Radiocom), care aanuntat recent ca va intra in restructurare, a platit doar inaprilie angajatilor 1,85 mil. euro net, cel mai mare salariu fiindde 25.000 de lei, pentru un sef de serviciu - de cinci ori mai multca ministrul.

De altfel, unul dintre soferii Radiocom a castigat 4.665 lei netin aprilie, fiind astfel unul dintre cei mai bine platiti 400 deangajati ai companiei.

Soferii se bat in salarii cu ministrii

  • Din cei 1.961 de angajati ai Radiocom, 479 au o functie de sef,ei primind in aprilie venituri nete de 2,1 mil. lei (0,5 mil.euro)
  • In total, in aprilie la Radiocom s-au platit venituri nete de1,85 mil. euro. Cei mai bine platiti 10 oameni din Radiocom auprimit in aprilie impreuna 36.450 euro
  • Radiocom are 1 ospatar, 22 de bucatari, 19 femei de serviciu si33 de soferi
  • Unul dintre soferii Radiocom a castigat 4.665 lei net inaprilie, fiind astfel unul dintre cei mai bine platiti 400 deangajati. Cea mai bine platita femeie de serviciu a castigat 3.249lei, iar cel mai prost platit angajat a fost un statistician, cu1.180 lei
  • Un consilier de la Radiocom castiga 10.595 lei, de doua ori maimult decat secretarii de stat de la Ministerul Comunicatiilor
  • La Institutul de Cercetare in Informatica directorul generalcastiga 5.736 lei, mai mult ca ministrul si secretarii de stat dela MCSI, dar mai putin ca un specialist PR de la Radiocom (10.913lei)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO