Business Hi-Tech

Rughiniş, profesor la Facultatea de Automatică: „Numărul de absolvenţi de Automatică a crescut cu doar 10% în zece ani. Problema este la Ministerul Educaţiei“

Autor: Roxana Rosu

18.03.2015, 00:06 755
Marea problemă a IT-ului românesc este că numărul de absolvenţi de profil nu a ţinut pasul cu cererea de forţă de muncă a industriei, iar cauzele trebuie căutate în primul rând la Ministerul Educaţiei, care alocă resur­se­le bugetare şi care este mai gre­oi în procesul de adap­tare la nevoile pieţei, este de părere Răzvan Ru­ghiniş, profesor la Facultatea de Automatică şi Calculatoare.
 
„Anul trecut au fost 500 de absolvenţi la Au­­tomatică, faţă de 450 în urmă cu 10 ani. Noi cerem ca anual să fie măcar o creştere de 10% a numărului de locuri, procent care ori­­cum este infim. Acum sunt 600 de locuri. Dar este o competiţie pe resursele bugetare ale ministerului, iar adaptarea la cerinţele pie­ţei e greoaie”, a spus Rughiniş marţi la ZF Live.
 
Profesorul a explicat că România se bucură de un cadru fiscal favorabil, la nivelul Executivului existând înţelegere pentru importanţa sectorului de IT, singurul obstacol în creşterea numărului de absolvenţi fiind înţelegerea oportunităţii creşterii numărului de absolvenţi de către minister.
 
„Avem mulţi colegi cu stagii de pregătire în SUA şi Europa care se întorc să predea la noi, o să avem un sediu nou, deci rezolvăm şi problema spaţiului, există un interes major din partea absolvenţilor de liceu, dar obstacolul rămâne înţelegerea oportunităţii din partea ministerului”.
 
În opinia lui, şi dacă ar fi 5.000 de absolvenţi de Automatică şi Calculatoare ei ar fi cu uşurinţă absorbiţi de piaţa muncii.
 
„Un inginer de calculatoare are o pregă­ti­re complexă, nu înseamnă doar pro­gra­ma­re. Investiţiile în IT sunt limitate de disponibilitatea forţei de muncă. Multe companii au ezitări în a anunţa investiţii majore văzând limitele forţei de muncă”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO