Business Hi-Tech

RomTelecom poate intra la bursa incepand cu 1 ianuarie 2004

11.11.2002, 00:00 26

Statul roman are posibilitatea sa vinda la bursa, incepand cu 1 ianuarie 2004, pachetul de actiuni pe care il detine la RomTelecom, a anuntat ministrul comunicatiilor Dan Nica dupa semnarea acordului cu compania greaca OTE. Prin noul acord dintre cele doua parti a fost eliminata clauza privind dreptul de preemtiune a companiei elene asupra restului de actiuni la operatorul national de comunicatii, clauza cuprinsa in contractul de privatizare a RomTelcom incheiat in 1998.
"Prin negocierile din ultimele saptamani am reusit sa ridicam acele clauze si conditii care grevau restul de actiuni detinute de statul roman la Romtelecom, care puteau sa duca la o scadere a valorii actiunilor sau chiar la imposibilitatea de a le vinde. In urma negocierilor au fost modificate aceste conditii aberante si avem acum, de pilda, posibilitatea sa vindem actiunile statului roman pe bursa ", a explicat ministrul comunicatiilor.
Guvernul a aprobat, in sedinta de joi, continuarea procesului de privatizare a RomTelecom prin subscrierea de catre grupul elen de telecomunicatii OTE a unui pachet de actiuni in valoare de 242,62 milioane dolari.
Tranzactia se va realiza printr-un aport in numerar in valoare de 145 milioane dolari, diferenta urmand sa fie acoperita prin transformarea in actiuni a creantelor detinute de OTE asupra RomTelecom, in suma de 55 milioane euro, respectiv de 42,6 milioane dolari.
Totodata, OTE va achizitiona un pachet de actiuni de 30,99 milioane dolari, ceea ce va ridica valoarea tranzactiei la aproximativ 273 milioane dolari, suma care trebuie achitata pana la sfarsitul acestei luni.
In urma acestei operatiuni, care a fost calculata la un pret de 31,17 dolari pe actiune, OTE Telecom va detine 54% din capitalul operatorului national roman de telefonie fixa.
O prima transa din suma aferenta tranzactiei, reprezentand echivalentul pachetului de actiuni in valoare de 30,99 milioane dolari, trebuie platita pana astazi.
Acordul dintre cele doua parti prevede si obligatia partii elene de a vira in contul RomTelecom, intr-o perioada cuprinsa intre trei si sase luni, a unei sume de 250 milioane dolari, obtinuta dintr-un credit bancar cu garantia OTE.
Ministrul Nica a afirmat ca Guvernul a ales aceasta varianta pentru continuarea procesului de privatizare a RomTelecom ca o solutie pentru rezolvarea dificultatilor financiare ale operatorului de telefonie fixa, reprezentate de necesarul de finantare de aproximativ 450 de milioane de dolari, suma care nu poate fi asigurata integral din imprumuturi bancare din cauza gradului ridicat de indatorare a RomTelecom.
"Ne-am fi dorit sa putem negocia efectiv aceasta tranzactie. Din pacate, contractul incheiat in 1998 nu a oferit nici o posibilitate de negociere pentru ca atunci s-a realizat, practic, si operatiunea de vanzare a urmatorului pachet de actiuni si s-a eliminat orice drept al statului roman pentru vanzarea pachetului de 65% din actiuni", a spus Nica, care a precizat ca alternativa solutiei aprobate joi de Guvern era falimentul RomTelecom.
Referitor la programul de disponibilizari in randul personalului RomTelecom, Dan Nica a afirmat ca intelegerea dintre parti prevede aplicarea unui plan de reducere graduala a numarului de salariati, pe masura inlocuirii centralelor telefonice manuale, cu operator, cu cele digitale.
Oficialul MCTI a precizat ca, in prezent, aproximativ 20% din totalul personalului RomTelecom se ocupa de exploatarea centralelor manuale, dar a precizat ca acest plan de disponibilizare ar putea fi finalizat intr-o perioada de cativa ani.
OTE a preluat, in 1998, un pachet de 35% din actiunile RomTelecom si a primit drept de uzufruct pentru un pachet suplimentar de 16%, valoarea totala a tranzactiei incheiate atunci cu statul roman fiind de 675 de milioane de dolari.

Dan Nica cere anchetarea lui Radu
Ministrul Dan Nica a cerut  vineri Parchetului National Anticoruptie (PNA) sa se autosesizeze in cazul deciziilor luate de fostul presedinte al FPS, Radu Sarbu, in procesul de privatizare a RomTelecom, acum patru ani.
Nica ii cere lui Sarbu sa precizeze daca isi asuma o serie de prevederi din contractul incheiat in 1998. El spune ca, practic, din 1998 compania este controlata de OTE, care a primit "pe viata" dreptul la 51% din actiuni.
De asemenea, Nica ii solicita fostului presedinte al FPS sa lamureasca cu cat a fost vandut dreptul de uzufruct pentru 16% din actiunile Romtelecom in favoarea OTE si daca poate sa explice valoarea cu care poate fi vanduta o actiune fara drept de vot. "In contract, 16% din actiuni s-au dat, de fapt, gratis", a afirmat Nica.
El a apreciat ca decizia de majorare a capitalului de catre OTE, aprobata recent de catre Guvern va evita "ceea ce multi numeau falimentul RomTelecom". Nica a explicat ca masura era necesara si urgenta, conform unui plan urgent de restructurare financiara a RomTelecom elaborat de catre BERD.
Fostul presedinte al FPS  Radu Sarbu declarase cu o zi inainte de solicitarea lui Dan Nica, intr-o conferinta de presa sustinuta la Cluj, ca PNA ar trebui sa se sesizeze din oficiu cu privire la decizia de majorare a capitalului social al RomTelecom, aceasta fiind, in opinia sa, "cea mai pagubitoare decizie, din istoria tarii, pentru bugetul de stat".
Sarbu a acuzat Guvernul ca a acceptat o majorare de capital prin care controlul operatorului national de telecomunicatii sa fie cedat investitorului grec OTE fara nici un ban la buget.
"Admitand ca 16% din actiunile companiei fac 200 de milioane de dolari, rezulta ca Romtelecom valoreaza in total 1,25 miliarde de dolari, mult mai putin decat in 1998 si de trei ori mai putin decat ar trebui sa valoreze astazi, dupa patru ani de investitii. De fapt, 200 de milioane de dolari pot reprezenta cel mult 5% din actiuni", a afirmat fostul presedinte la FPS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO