Business Hi-Tech

Românul care a colorat lumea lui Steve Jobs

Foto: Arhiva Personală Gabriel Marcu

Foto: Arhiva Personală Gabriel Marcu

Autor: Gândul

13.01.2013, 14:20 915

Dacă pronunţi cuvântul "culori" la Apple, toată lumea se gândeşte la Gabriel Marcu, românul care lucrează din 1996 pentru compania fondată de Steve Jobs şi se ocupă de culorile de la produsele gigantului din Silicon Valley, California. gândul vă prezintă astăzi povestea conaţionalului nostru, ajuns, din Focşani, să facă "vrăji" colorate la Apple.

De profesie inginer electronist, Gabriel Marcu, 55 de ani, a terminat Facultatea de Electronică din Universitatea Politehnică în 1982. A fost şef de promoţie şi a lucrat pentru scurt timp în oraşul natal, Focşani. Pe urmp, s-a întors în Bucureşti, pentru a lucra la Institutul pentru Tehnică de Calcul. Aici era în 1989, în timpul Revoluţiei.
 
Imediat după deschiderea graniţelor României post-decembriste, a plecat în Japonia, locul în care a descoperit culorile.
 
"Când am plecat în Japonia, am plecat cu dorinţa asta: să văd dacă sunt la nivelul japonezilor. La fel şi la Apple, am venit cu ideea asta, să văd dacă pot să fac acest lucru", povesteşte Gabriel Marcu.
 
Drumul Japoniei l-a dus, în cele din urmă, la Apple. A ajuns la compania din Sillicon Valley în 1996, când a dat un interviu, în urma căruia a fost angajat. Compania trecea printr-o perioadă de restructurări şi, la trei luni după ce a fost angajat, 2.700 de oameni au fost puşi pe liber. El a fost păstrat, deoarece era printre puţinii care se ocupau de culori şi muncea foarte mult. De atunci, a învăţat tot ce era legat de cromatică.
 
"Am venit la Apple înainte să se reîntoarcă Steve Jobs, după ce el fusese concediat. Experienţa mea în America este direct legată de compania asta. A fost o experienţă extraordinară, pentru că aş fi putut să vin în orice altă companie americană şi să muncesc tot atât de mult, dar să nu am această experienţă unică", spune românul.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO