Business Hi-Tech

Românii de la GapMinder lansează un nou fond de investiţii adresat startup-urilor de tehnologie, cu un capital total de 80 mil. euro. Fondul European de Investiţii şi BERD, printre investitori

Românii de la GapMinder lansează un nou fond de...

Autor: Cristina Bellu

22.02.2024, 15:09 496

Startup-urile de tehnologie din România, Republica Moldova, Serbia, Croaţia, Slovenia şi Bulgaria vor putea obţine finanţări prin intermediul GapMinder Fund II, vehiculul de investiţii cu 80 mil. euro capital, lansat pe 14 februarie de GapMinder Ventures, compania de management de fonduri de capital de risc care investeşte în start-upuri de tehnologie create în România şi Europa de Est.

Noul fond a fost creat cu sprijinul Fondului European de Investiţii (FEI) şi al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), spun oficialii de la GapMinder.

Potrvit acestora, FEI a sprijinit GapMinder Fund II cu 30 de milioane de euro prin intermediul programului Uniunii Europene InvestEU şi a Fondului de Fonduri pentru Redresare - parte a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cofinanţat de UE prin intermediul Next GenerationEU, iar BERD a investit 10 milioane de euro în GapMinder Fund II, aceasta fiind prima investiţie a BERD într-un fond lansat de o echipă de parteneri români, respectiv Dan Mihăescu, Sergiu Roşca, Cosmin Ochişor, Alexandru Ruff.

„Suntem încântaţi să continuăm să contribuim la dezvoltarea ecosistemului de startup-uri din România şi din ţările din Europa de Sud-Est. Viziunea şi strategia noastră, precum şi buna execuţie şi performanţa dovedită sunt validate de faptul că am strâns finanţarea necesară pentru cel de al doilea fond în timpul unui an 2023 plin de provocări,” a declarat Dan Mihăescu, Partener Fondator GapMinder.

În urma lansării fondului, Robert Herscovici a fost promovat în poziţia de Director de Investiţii, iar echipa de investiţii va creşte în curând.

Obiectivul fondului este de a dezvolta un portofoliu de 18-22 de companii, concentrându-se pe startup-uri aflate în stadiile Seed şi Late Seed. Tichetele initiale vor fi în valoare de până la 2,5 milioane de euro, cu posibilitatea semnificativă de follow-up.

GapMinder Fund II va plasa majoritatea capitalului său în startup-uri lansate în România, Republica Moldova, Serbia, Croaţia, Slovenia şi Bulgaria, de către echipe ambiţioase şi cu putere de execuţie pentru a crea companii globale. Fondul de capital de risc se va concentra pe startup-uri B2B care operează în verticalele Fintech, Cybersecurity, Enterprise Automation şi Data/Analytics. Această abordare este validată de experienţa fondului anterior, care a investit în aceleaşi verticale şi tehnologii.

Cu primul fond avand o capitalizare totala de 50 milioane de euro, GapMinder a investit in companii printre care se numără Druid.AI, FintechOS, TypingDNA, Veridion, Siena.Cx, Cyscale, Deepstash, SmartDreamers, Machinations, Frisbo, Innoship.io.

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO