Business Hi-Tech

Romania, paradisul telefoanelor mobile reconditionate

22.02.2005, 00:00 41

SperiaTi de volumul mare de telefoane mobile folosite care se arunca an de an, occidentalii cauta disperati solutii, iar pe langa reciclare, unei companii britanice i-a venit o alta idee: celularele uzate ar putea fi reconditionate si vandute in tarile mai sarace, lucru benefic pentru toata lumea.



Pe piata romaneasca se vand cel mai bine telefoanele mobile reconditionate, spun cercetatorii companiei britanice de analiza Forum for the Future, care au studiat acest fenomen. "Salariile mici, Romania fiind una din cele mai sarace tari din Europa, fac ca putina lume sa isi permita un celular nou", spun analistii, citati de editia online a BBC. Aproape o treime dintre utilizatorii de cartele pre-paid folosesc telefoane reconditionate, sustine Forum for the Future.



Pe pietele din Europa de Vest, milioane de telefoane mobile sunt scoase din uz in fiecare an, iar majoritatea raman neutilizate. Aruncate la groapa de gunoi, ele pot elibera substante extrem de nocive, datorita componentelor din care sunt realizate.



De exemplu, in Marea Britanie, 15 milioane de celulare sunt scoase din uz in fiecare an. Dintre acestea, doar 25% se intorc la operator, care le poate recicla sau le poate reconditiona pentru a fi folosite in tarile mai sarace. "S-au adunat aproape 90 de milioane de telefoane mobile care nu sunt folosite. Aruncate, ar insemna o masa de 9.000 de tone de gunoi toxic", a declarat un oficial al organizatiei de cercetare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO