Business Hi-Tech

Românca Luciana Lixandru, partener în cadrul fondului american Sequoia Capital, a intrat în consiliul de administraţie al companiei Stripe care şi-a deschis recent un centru în România

Luciana Lixandru

Luciana Lixandru

Autor: Ioana Nita

12.12.2023, 11:00 268

Românca Luciana Lixandru, care din 2020 este partener în cadrul fondului american Sequoia Capital, a intrat în consiliul de administraţie al companiei irlandezo-americane Stripe, evaluat la circa 50 mld. dolari, care a deschis anul acesta un centru de tehnologie în România. Fintech-ul a dezvoltat la nivel global o infrastructură care le permite companiilor să accepte plăţi cu cardul, dar şi prin diferite platforme locale.  Înainte de a se alătura echipei Sequoia Capital la Londra, Luciana Lixandru a fost partener în cadrul companiei cu capital de risc Accel timp de aproximativ opt ani, conform profilului ei de pe LinkedIn. Ea a făcut parte din consiliile de administraţie ale mai multor start-up-uri, inclusiv al unicornului românesc UiPath, precum şi pentru alte companii străine, ca Tessian – platformă de securitate pentru email, Framer - dezvoltare a site-urilor web, Vinted – platformă de fashion resale - şi Deliveroo – platformă pentru comenzi şi livrări de mâncare.

Luciana Lixandru l-a înlocuit practic în board-ul Stripe pe fostul colegul său de la Sequoia Capital, Michael Moritz, care a în luna iulie a decis să părăsească firma de capital de risc în luna iulie, conform unui raport Reuters din acea perioadă, scrie PaymentsDive.com. Michael Moritz, fost jurnalist, care a făcut parte din echipa Sequoia Capital - fond de capital de risc cu sediul în Menlo Park (California), timp de 38 de ani, este unul dintre cei mai cunoscuţi investitori în domeniul tehnologiei şi un membru de lungă durată al consiliului de administraţie al companiei de plăţi digitale PayPal şi al gigantului tech Google. Stripe a mai adăugat recent un membru nou în consiliul de administraţie - Kevin Kelly, un partener de la Sequoia Heritage, un business separat de wealth management.

De la înfiinţarea sa în 2009 şi până în prezent, Stripe a atras investiţii în valoare totală de 8,7 miliarde de dolari, conform Crunchbase.com. Într-un interviu acordat ZF în septembrie anul acesta, David Singleton, directorul de tehnologie al fintech-ului americano-irlandez Stripe a declarat că centrul de tehnologie din Bucureşti va fi implicat în dezvoltarea tuturor componentelor cheie, planul pentru 2023 fiind de a angaja câteva zeci de specialişti: „Căutăm şi juniori şi oameni cu 5-20 de ani de experienţă. Salariile vor fi foarte competitive.“

Compania Stripe a contractat 1.000 mp de birouri în centrul de co-working The One din proiectul One Cotroceni Park, potrivit unor surse din piaţa imobiliară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO