Business Hi-Tech

ROCA X: Un investitor care plasează în 10 companii 10 tichete de câte 10.000 euro, în 18-24 de luni poate fi nevoit să dubleze sau tripleze suma iniţial investită, pentru a-şi păstra procentul de deţinere în companie

Alexandru Bogdan, CEO & GP ROCA X VC

Alexandru Bogdan, CEO & GP ROCA X VC

Autor: Alexandra Cepăreanu

24.04.2023, 18:29 978

Un investitor care plasează în 10 companii 10 tichete egale de câte 10 000 €, în 18-24 de luni poate fi nevoit să dubleze sau tripleze suma iniţial investită doar pentru a-şi păstra procentul de deţinere în companie prin dreptul de preempţiune, arată un studiu realizat de ROCA X, un brand fondat de Impetum Group.

„Pentru că, în această industrie, dimensiunea rundelor şi evaluarea companiilor cresc exponenţial între rundele de finanţare, un aspect important este posibilitate financiară a investitorului de a continua să investească”, au transmis reprezentanţii ROCA X, fond de investiţii creat de mai mulţi antreprenori români care investeşte în start-up-uri tech.

Astfel, în cazul crowdfundingului, nu este decizia unilaterală din partea investitorului, ci a întregului sindicat, în timp ce VC-urile prin strategia lor investiţională rezervă circa 65% din fonduri pentru follow-on/investiţii ulterioare în companiile câşţigătoare şi reuşesc să livreze peste 60% dintre randamente doar datorită consolidării investiţiilor în companiile performante.

„Provocarea cea mai mare vine din urmărirea pasului trei deoarece este foarte dificil să identifici companiile care vor avea un parcurs de succes doar pe baza raportului trimestrial realizat de fondatori. Totuşi, datorită expertizei unor specialişti care monitorizează şi se implică activ alături de start-up-uri, prin interacţiuni lunare sau chiar săptămânale, pot fi identificate o serie de riscuri/semnale de alarmă care să ofere detalii despre parcursul unui start-up. A fi parte dintr-o echipă specializată de management de fonduri cu capital de risc (VC) e un job full time, complex şi ce necesită know-how specific, iar uneori randamentele generate de o echipă profesionistă implicată pot fi de până la 2-3x mai mari decât un simplu plasament,” a spus Alexandru Bogdan, CEO & GP ROCA X VC.

Studiul arată că investirorii români au aşteptări similare legate de evoluţia randamentelor când vine vorba de Angel Investing, Crowdfunding sau Venture Capital, cu mici variaţii procentuale între 3x şi 15x sau 15x şi 30x. „Totuşi, aceste aşteptări sunt cu mult peste media acestor industrii”, au mai transmis reprezentanţii ROCA X.

De asemenea, studiul ROCA X arată că modul în care ecosistemul de start-up-uri şi Venture Capital au încercat să atragă investitori de-a lungul timpului, promiţând randamente de minimum 10x din valoarea investiţiilor iniţiale, a dus la formarea percepţiei actuale asupra randamentelor pe care fondurile de investiţii cu capital de risc ar trebui să le livreze.

„56% dintre respondenţii consideră că investiţiile ar trebui să aibă randamente între 3x-15x din valoarea investiţiei iniţiale, în timp ce 44% se aşteaptă să obţină între 15x-30x randament, cu o aşteptare mediană la 14x. Conform unor date publicate recent de European Investment Fund, un investitor activ şi prezent în aproximativ 80% dintre VC-urile europene, top 10 performeri în domeniul Venture Capital au un TVPI între 7.3x – 16.5x, respectiv 3,4x şi 16,5x când ne referim la top 30 VC, în timp ce media TVPI la nivelul industriei este de aproximativ 2,5x. Corelând toate aceste lucruri cu faptul că deţinerea medie a participaţiilor în start-up-uri este între 5 şi 7 ani se explică astfel de ce această industrie oferă IRR-uri atractive de peste 20-25%”, au spus reprezentanţii ROCA X.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO