Business Hi-Tech

Robot Beauty Contest

Robot Beauty Contest
23.10.2004, 00:00 13

Nu cu mult timp in urma, robotii japonezi s-au reunit in congresul lor anual. Nu e banc, astfel de reuniuni au destul de des in lume. go4it! a selectat doi participanti deja testati si cu sanse mari de a iesi pe piata.
 
1.Oare mai e mult pana la Robocop?
 
Nimeni nu poate raspunde precis la aceasta intrebare, dar cel mai apropiat raspuns va veni cu siguranta de la japonezi. Compania japoneza Tmsuk a construit un robot cu functii de securitate pe care l-a numit Artemis T63. Este inca la stadiul de prototip si a fost testat cu succes vara acesta intr-un hipermarket din Fukuoka. Are inaltimea unui om, bratele si degetele sale sunt mobile si retine toate numerele de inmatriculare ale masinilor din parcare datorita faptului ca este inzestrat cu camere de luat vederi care inregistreaza tot. Intr-o parcare imensa este posibil sa uitati unde ati parcat masina, dar daca puneti o intrebare robotului, acesta va va explica exact unde o gasiti. In plus, daca observa ceva suspicios, declanseaza alarme sonore si luminoase. Producatorii nu au explicat cum determina Artemis un comportament deosebit si nici daca robotul declanseaza si alte metode punitive asupra eventualului infractor. Japonezii spun insa ca mai au de lucru la Artemis si promit ca vor reveni cu detalii atunci cand va fi cazul.
Pret: nespecificat
www.tmsuk.co.jp; www.engadget.com
 
2. Gazda perfecta
 
Functia robotului prezentat recent de laboratoarele Fujitsu este aceea de valet. Locul de munca: birourile, showroom-urile si spatiile publice. Robotul, deocamdata fara nume, ii intampina si ii escorteaza pe vizitatori, le ofera informatii afisate pe un ecran cu cristale lichide, cheama liftul si ofera diverse "tratatii" cu ajutorul celor doua brate articulate. Daca ii puneti o intrebare, va afiseaza raspunsul pe un ecran cu cristale lichide. Daca nu stie, se conecteaza la Internet si tot va da raspunsul. Se plimba pe o ruta prestabilita, dar ocoleste atent obstacolele, pentru ca ochii robotului sunt de fapt doua camere de luat vederi si proceseaza rapid imaginile pe care le inregistreaza. Noaptea nu doarme: patruleaza prin cladirea incredintata si da alarma in caz de pericol. Cand i se termina bateria, se duce singur si se reincarca la prizele speciale pe care le instaleaza creatorii sai. Producatorii spera sa vanda acest robot incepand cu vara anului viitor.
 
Specificatii:
* dimensiuni - 644 x 566  x 1.300 mm, greutate - 65 kg
* viteza - 3 km/h
* ecran cu cristale lichide cu diagonala de 10,5 inci
* sistem de operare Windows XP
 
Pret: nespecificat
http://pr.fujitsu.com/jp/news/2004/09/13.html

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO