Business Hi-Tech

Rezultate HP: in crestere, dar sub zece procente

17.02.2005, 00:00 36

Producatorul american de computere si electronice Hewlett-Packard (HP) urmeaza sa anunte rezutlatele financiare pentru trimestrul intai al anului fiscal 2005, marcand o crestere a incasarilor de 7,4%, aproape la jumatate fata de principalul sau rival, Dell, sustin analistii din domeniu cu o zi inainte de anuntul oficial.
Incasarile companiei au crescut probabil in jurul a 21 de miliarde de dolari (16,1 miliarde de euro), iar profitul operational va fi si el peste nivelul celui atins in aceeasi perioada a anului trecut, conform editiei online a Bloomberg. Oficialii companiei au sustinut la scurt timp dupa demiterea directorului executiv, Carly Fiorina, ca rezultatele HP vor fi in linie cu asteptarile analistilor. Specialistii de la cinci banci de investitii, precum Lehman Brothers, J.P Morgan Securities sau Credit Suisse First Boston au ridicat in ultimele zile cu cateva procente estimarile privind rezultatele companiei.
Valoarea actiunilor HP, care in utlimul an pierduse 8,7 procente, a crescut dupa demiterea Fiorinei cu aproape cinci procente pe NYSE. "Exista oportunitati de crestere pentru companie, pentru marja de profit si pentru profitul operational, sub o conducere mai atenta", a apreciat un analist Munder Capital Management. Valoarea actiunilor Dell a crescut cu 24 de procente in ultimul an.
Achizitia Compaq pentru 18,9 miliarde de dolari (14,5 miliarde euro) ramane in continuare un subiect controversat in randul oficialilor si actionarilor HP. Oamenii si-au adus aminte ca Walter Hewlett , care era director inainte de fuziune, s-a opus achizitiei companiei rivale. Iar unii tind sa ii dea dreptate.
Rezultatele HP trezesc si ele resentimente. Aproape trei sferturi din profiturile companiei vin din rezultatele pozitive din segmentul imprimarii, in conditiile in care producatorul american s-a extins in diverse domenii de la computere la playere de muzica, echipamente mobile de buzunar sau camere foto digitale. O serie de analisti, dar si responasbili din boardul HP considera ca oportunitatile de pe piata computerelor ar trebui mai bine exploatate. In cazul serverelor, marja a fost anul trecut de 1,1%, iar la PC-uri a coborat la 0,9 procente, spun analistii. Spre comparatie, marja de profit in afacerae cu imprinate a ajuns la 16 procente. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO