Business Hi-Tech

Revolut, brandul dezvoltat de către un rus şi un ucrainean la Londra, care are peste 1,5 milioane de clienţi români

Revolut, brandul dezvoltat de către un rus şi un...

Autor: Alexandra Cepăreanu

01.03.2022, 15:44 55171

Start-up-ul britanic Revolut, fondat în 2015 şi condus de antreprenorul rus Nikolai Storonski, 37 de ani, înregistrează un număr de peste 1,5 milioane de clienţi în România - care este astfel una dintre cele mai bune pieţe globale pentru start-up-uri. La nivel global Revolut avea la începutul anului 2022 18 milioane de utilizatori, în cele peste 30 de ţări în care are operaţiuni.

După ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, Revolut a fost nevoit să îşi mute sediul central în Lituania, de unde operează pe baza unui paşaport european în toate celelalte ţări, inclusiv în România.

În contextul invaziei ruse din Ucraina şi a valului global de condamnare a agresiunii, utilizatori din întreaga lume ai Revolut - inclusiv din România - au început să-şi pună semne de întrebare în legătură cu utilizarea aplicaţiei şi chiar să îndemne la ştergerea ei şi la ruperea legăturilor contractuale, pornind de la faptul că fondatorul şi CEO-ul Revolut este de origine rusă, iar tatăl său lucrează pentru o companie văzută ca un instrument în mâna lui Vladimir Putin, respectiv Gazprom. În contextul sancţiunilor globale financiare aplicate Rusiei pentru războiul lansat în Europa, unii utilizatori consideră că renunţarea la Revolut ar fi un pas potrivit pentru a transmite un mesaj, după puterile proprii, către Rusia.

Conexiunile făcute de utilizatorii obişnuiţi ai Revolut cu Rusia pornesc de la faptul că fondatorul start-up-ului este cetăţean rus, care s-a născut la Moscova şi a studiat acolo. Conform datelor publice Storonski s-a născut în 1984 şi a studiat fizica în capitala Federaţiei Ruse, la Institutul de Fizică şi Tehnologie, începând cu anul 2001. El a absolvit şi ştiinţele economice în 2007.

Suspiciunile utilizatorilor obişnuiţi în legătură cu cine deţine controlul la Revolut sunt amplificate şi de faptul că tatăl lui Nikolai Storonski este director în cadrul gigantului Gazprom, un gigant coordonat de la Kremlin.

În iulie 2021, Nikolai Storonsky deţinea peste 20% din compania Revolut – care valorau circa 7,1 miliarde de dolari, în creştere de la aproximativ 1,1 miliarde de dolari în martie 2020. Compania înregistra un număr de aproximativ 2.200 de angajaţi în 2020, potrivit The Guardian.

Iată câteva mesaje publicate pe reţeaua Facebook în zilele care au trecut de la atacul Rusiei împotriva Ucrainei, prin care Putin a pus capăt unei perioade de aproape 80 de ani de pace pe continent: “poate ar trebui să renunţăm cu toţii la Revolut - o companie cu clare legături cu Rusia şi cu acţionariat rusesc”; “Mai foloseşte cineva revolut? (Companie britanică, fondata de doi ruşi şcoliţi la Moscova”, “Revolut este un serviciu bancar fondat si condus de rusii Nikolay Storonsky si Vlad Yatsenko. Tatal unuia, Nikolai Mironovici Storonsky, este director la Gazprom. Haştagboicot”, “Buh bye revolut, am trecut la BT”.

Revolut a traversat o furtună asemănătoare în 2014 după ce Rusia a anexat Crimeea şi când utilizatorii au căutat de asemenea metode la îndemână prin care să sancţioneze tot ce avea legătură cu Rusia. De asemenea, Revolut a mai fost şi ţinta unei investigaţii lansate de parlamentari din Lituania, de unde Revolut şi-a obţinut licenţa de funcţionare, în contextul în care aceştia suspectau legături ale start-up-ului cu Kremlinul şi un posibil risc de securitate derivat din acordarea licenţei.

Ancheta parlamentarilor din Lituania nu a identificat niciun risc în legătură cu acţionariatul Revolut. Storonsky a răspuns în trecut şi acuzaţiilor de legături cu Gazprom – şi astfel cu Kremlinul – calificându-le drept “relativ amuzante” în contextul în care tatăl său este “efectiv doar un profesor, un inginer”.

Conexiunile cu Rusia au fost respinse şi prin aducerea în prin plan a faptului că Nikolai Storonski a plecat la Londra de când avea 20 de ani, unde şi locuieşte, având şi cetăţenie britanică.

O informaţie eronată care circulă în legătură cu Revolut este aceea că Vlad Yatsenko, care deţine funcţia de CTO - director tehnic al Revolut, este şi el de origine rusă. El este în fapt ucrainean, iar în urmă cu câteva zile, Yatsenko l-a atacat pe Putin pe Twitter, reţea socială unde nu mai publicase mesaje de câţiva ani.

„Sper că cei mai mulţi ruşi vor putea să vadă ce monstru mincinos este preşedintele lor Putin. Poveştile pe care vi le spune sunt similare cu cele pe care Hitler le spunea germanilo cu aproape 100 de ani în urmă. Sunt mulţi ruşi excepţionali, dar Putin nu este unul dintre ei. Ucraina va fi liberă!”, a scris ucraineanul Vlad Yatsenko.

Pe blogul companiei, unde atacul Rusiei este consierat “război”, echipa Revolut a anunţat că oferă sprijin pentru relocarea angajaţilor din Ucraina şi că a renunţat la taxele pentru trimiterea de bani către conturile din Ucraina.

Fondatorul Revolut a transmis de asemenea pe blogul companiei că, „în solidaritate cu poporul ucrainean, fiecare donaţie făcută la Crucea Roşie Ucraina va fi <egalată> de Revolut, astfel că pentru fiecare liră, euro sau franc donat de un client Revolut la Crucea Roşie, Revolut va dona aceeaşi sumă, începând de astăzi, pentru următoarele şapte zile, până la suma de 1,5 milioane de lire sterline”, a scris Storonsky.

Revolut s-a lansat în 2015 în Marea Britanie cu servicii de transfer de bani şi schimb valutar, fiind iniţial reglementată de Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie.

Astfel, la început Revolut nu a fost clasificat ca fiind o bancă, dar pe fondul perspectivelor Brexitului şi al oportunităţilor oferite de o piaţă bancară mai mare în Uniunea Europeană, Revolut a început să caute o licenţă bancară în zona euro. Iar prima ţară europeană vizată a fost Lituania, care i-a eliberat licenţa bancară în 2018, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul companiei.

Iar în 2019, după ce a primit licenţa bancară, Revolut a început să accepte depozite şi să ofere împrumuturi comerciale, devenind un rival şi mai mare pentru băncile tradiţionale.

În 2020, Revolut şi-a lansat propria bancă în Polonia şi Lituania, apoi a început să ofere produse de creditare pe ambele pieţe şi şi-a continuat expansiunea în Spaţiul Economic European.

În prezent, Revolut Bank îşi derulează operaţiunile în 28 de ţări membre ale Uniunii Europene, inclusiv România - unde a fost lansată în luna martie a anului trecut -, după ce a intrat pe încă 10 pieţe vest-europene în baza licenţei bancare emise în Lituania, potrivit reprezentanţilor companiei.

Practic, licenţa bancară specializată permite Revolut Bank să furnizeze o gamă limitată de servicii bancare directe din aplicaţie, alături de servicii şi produse financiare oferite de alte entităţi care fac parte din grupul Revolut.

De asemenea, în contextul conflictului armat dintre Rusia şi Ucraina, fintech-ul britanic Revolut – alături de alte companii active în industria de IT, precum furnizorul german de soluţii software SAP sau platforma de proiectare şi dezvoltare a site-urilor web Wix.com - a anunţat că ia măsuri pentru a ajuta specialiştii IT ucraineni, scria publicaţia Wall Street Journal sâmbătă, 26 februarie.

În vara anului 2021, startup-ul Revolut a strâns o finanţare de aproximativ 800 de milioane de dolari de la mai mulţi investitori - care evaluau compania la 33 de miliarde de dolari, ceea ce făcea din Revolut cel mai valoros fintech la acel moment, scria publicaţia Forbes.

Nikolai Storonski : Prin descendenţă sunt şi ucrainean. Tatăl meu este ucrainean. Ideea unui război între Ucraina şi Rusia este înfiorătoare

Nikolai Storonski, şeful Revolut, a publicat marţi după-amiază o declaraţie despre război şi modul în care acţionează compania sa, menţionând şi că tatăl său este ucrainean.
“Când eram copil, noţiunea de război între Rusia şi Ucraina era de neconceput. Nu doar pentru că războiul şi pierderea de vieţi nevinovate sunt întotdeauna greşite, ci pentru că pentru mine, ucrainenii şi ruşii sunt rude.
Ştiu asta pentru că, când Vladyslav şi cu mine am fondat Revolut la Londra, nu a contat de unde venim. Am simţit că eram doi fraţi cu un scop şi o viziune mare.
Şi astăzi simt la fel.
Pentru că, deşi am venit din Rusia şi acum sunt cetăţean britanic, prin descendenţă sunt şi ucrainean. Tatăl meu este ucrainean. Am familie şi prieteni în toată Ucraina - oameni de care îmi pasă profund şi de care sunt enorm de îngrijorat. Deci, pentru mine, ca şi pentru mulţi, ideea unui război între Rusia şi Ucraina nu este doar înfiorătoare, este aproape imposibil de crezut. Săptămâna trecută eram încă convins că se va ajunge la o soluţie diplomatică şi am privit cu tristeţe, fără să-mi cred ochilor, violenţa din săptămâna trecută.”
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO