Business Hi-Tech

Review ZF: BlackBerry PlayBook - performanţă într-un pachet mic şi elegant - VIDEO

Autor: Ştefan Vrabie

12.05.2011, 17:41 1155

Research in Motion (RIM), producătorul arhicunoscutuluismartphone BlackBerry, a intrat în războiul tabletelor cuBlackBerry PlayBook.

Spre deosebire de celelalte tablete de pe piaţă care au ca ţintădetronarea iPad-ului de la Apple, PlayBook-ul nu rulează nicisistemul de operare Android de la Google şi nici software-ulîmbrătrânit de pe propriile telefoane. Compania a achiziţionat QNXîn urmă cu un an cu care a dezvoltat un sistem nou de operaremobil. Este uşor de folosit, rapid, şi se foloseşte excelent degesturile multitouch.

PlayBook este o tabletă performantă cu un design simplu şielegant.
Rapiditatea sistemului este susţinută de un procesor cu două nucleede 1GHz şi o memorie RAM de 1GB.

Conectivitatea la fel ca şi la alte tablete este oferită deWi-Fi, Bluetooth, USB şi un port HDMI ce redă video pe televizoareHD la o claritate de 1080 pixeli, un lucru negativ fiind însă lipsaconexiunii 3G. Ea poate fi făcută printr-un Bridge, o conexiunerealizată prin intermediul unui telefon BlackBerry.

Acest sistem ciudat care vizează în special clienţii corporateîngrijoraţi de securitatea documentelor, nu funcţionează cu altesmartphone-uri.

Chiar dacă funcţia Bridge este un truc tehnic interesant ce nuîl găsim la alte dispozitive, face din PlayBook mai degrabă uncompanion pentru telefoanele BlackBerry decât un dispozitiv completindependent.

Pe partea multimedia are difuzoare stereo şi două camere foto de3 megapixeli în faţă şi 5 megapixeli în spate.

Display-ul are o rezoluţie de 1024X600, ceea ce înseamnă căstrânge mulţi pixeli la un loc într-un ecran de 7 inchi. Culorilesunt bogate, vii, iar nivelul de negru este destul de bun, la felca şi unghiurile de vizualizare.

La capitolul aplicaţii, cei de la RIM odată cu lansarea tableteiau pus la dispoziţia utilizatorilor 3000 de aplicaţii, de laeditoare text şi fotografie până la jocuri. Chiar dacă nu sunt lafel de multe ca la iPad care are în jur de 65.000 de aplicaţiidisponibile, RIM intenţionează să lanseze în curând emulatoare sauplayere care vor permite să ruleze aplicaţii BlackBerry făcutepentru smartphone. De asemenea, mai nou tableta poate rulaaplicaţii Android prin intermediul unui emulator Dalvik.

În final, imaginea de ansamblu este mult mai amplă. Chiar dacăPlayBook-ul este un gadget bun, este prima tabletă de la RIM. Cucâteva update-uri pe care compania le-a promis împreună cu altetweak-uri, PlayBook poate deveni un gadget promiţător.

BlackBerry PlayBook poate fi găsită la un preţ de pornire de2.200 lei la eMag, acesta crescând în funcţie de mărimea harddisk-ului, care poate fi de 16GB, 32Gb şi 64GB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO