Business Hi-Tech

Retelele P2P "infloresc", in ciuda opozitiei autoritatilor

28.07.2004, 00:00 22



Numarul celor care fac schimb de muzica, filme si aplicatii software pe Internet (file-sharing sau P2P) incepe sa creasca din nou, dupa un puternic declin cauzat in ultimul timp de procesele deschise de casele de discuri, care considera ca aceste practici sunt ilegale.



Fisierele mai mari de 100 MB incep sa devina cele mai solicitate download-uri in retelele de computere din intreaga lume, arata un raport recent al companiei britanice CacheLogic, citat de BBC News. Este vorba in primul rand de filme, dar si de alte componente software cu dimensiuni mari, respectiv jocuri sau aplicatii software.



"Filmele au depasit muzica", spune fondatorul si directorul de tehnologie al CacheLogic, Andrew Parker, referindu-se la topul preferintelor celor care descarca fisiere prin retele P2P (peer-to-peer) de pe Internet. In ciuda pretentiilor industriei muzicale, care sustine ca tehnologia peer-to-peer a mai pierdut din utilizatori, aceasta traieste si se simte foarte bine, spun cei de la CacheLogic.



Retelele P2P au inceput sa fie folosite in toata lumea, de catre foarte multi utilizatori. Principalul avantaj este faptul ca nu e nevoie decat de un computer conectat la Internet si de instalarea unei aplicatii (printre cele mai raspandite, inclusiv in Romania, sunt Kazaa si DC++). Utilizatorii pun in comun fisiere de pe hard discul propriu (muzica, filme, jocuri etc.) si au acces la fisierele partajate de catre toti ceilalti participanti in retea.



Compania britanica CacheLogic, care se ocupa cu analiza traficului P2P, estimeaza ca fiecare mare retea P2P are cel putin 10 milioane de utilizatori conectati, in orice moment.



O data cu lansarea unui film de mare succes de la Hollywood, compania britanica a constatat ca 30% din traficul inregistrat de un provider de Internet a fost generat de transferul unui singur fisier de 600 MB.



Conform unei cercetari a companiei Jupiter, 15% dintre utilizatorii de P2P din Europa descarca un film complet pe parcursul unei luni. In Spania, procentul este mult mai mare: 38%.



In Romania, utilizatorii retelelor P2P se inmultesc pe zi ce trece, mai ales datorita extinderii retelelor de cartier care fac ca accesul la Internet sa devina mai ieftin. In Bucuresti exista cateva sute de retele de bloc, fiecare cu un numar de utilizatori ce variaza intre cateva zeci si cateva sute. Cum marea lor majoritate beneficiaza si de o conexiune la Internet, numarul clientilor inscrisi in retele peer-to-peer este si el in crestere.



Retelele P2P reprezinta una dintre cele mai rapide metode prin care se raspandesc datele informatice, mai ales acelea foarte proaspete si foarte cautate. Un exemplu celebru este aparitia pe Internet, cu cateva luni in urma, a unor parti din codul sursa al sistemului de operare Windows (versiunile NT si 2000), care au fost copiate in principal prin intermediul retelelor P2P, conform datelor detinute de Microsoft.
mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO