Business Hi-Tech

Resimţim dur scăderea pieţei de IT, norocul nostru sunt contractele externe, spun clujenii de la EBS

13.07.2010, 23:10 23

PiaŢa local de IT este în continuare afectată de crizafinanciară, iar dacă Guvernul nu va sprijini firmele din acestdomeniu, România ar putea ajunge dintr-un exportator de software unimportator de servicii IT, spun reprezentanţii grupului EBS dinCluj-Napoca, furnizor de soluţii software şi servicii de IT.
"Resimţim foarte dur situaţia din piaţa românească, cu scăderisemnificative ale activităţilor, însă contrabalansăm acest fenomenprin creşterea vânzărilor la export. Aproximativ 70% dinactivitatea noastră se realizează pentru piaţa externă şi nu vedemşanse de revenire a pieţei locale în următoarea perioadă de timp.Per total, anul 2010 nu pare a fi mai bun decât anul anterior", adeclarat pentru ZF Transilvania Daniel Metz, CEO al EBSRomânia.
În cursul anului trecut, profitul înregistrat de EBS a fost de 1,13mil. euro, cu peste 22% mai mic decât cel obţinut în anulprecedent, evoluţia profitului fiind afectată atât de condiţiiledificile de pe piaţa ERP, cât şi de investiţiile derulate decompanie în direcţia dezvoltării businessului SAP.
În vara anului 2009 EBS a realizat un parteneriat cu SAP România,grupul clujean fiind astfel autorizat să comercializeze, săimplementeze şi să asigure suportul pentru soluţiile ERP SAP, înspecial pentru aplicaţia SAP Business All-in-One.
Pe segmentul BPO (Business Process Outsourcing), EBS dezvoltăservicii payroll, precum şi suport şi mentenanţă pentru sistemeleinformatice. Pe piaţa externă EBS furnizează servicii de IToutsourcing (Nearshore) şi dezvoltă aplicaţii software la cerere.Divizia de nearshore are în portofoliu clienţi precum Lexware,Haufe Medien, GIP, Hansalog, Cirquent/BMW, DCCS/Daimler, Annotext,Meacon, Dornier, AOK, Bertelsmann, BASF.
Compania a încheiat recent un parteneriat cu divizia IT aproducătorului german de automobile Porsche AG, în vedereadezvoltării unui proiect care are la bază tehnologiile SAP şi Java.Conducerea companiei clujene estimează o creştere cu 30% a cifreide afaceri în următorii trei ani, doar din colaborarea cu Porsche,printre clienţii EBS din domeniul auto numărându-se şi firmele BMW,Daimler sau Volkswagen.
Anul trecut EBS a realizat o cifră de afaceri de circa 6 mil. euro,în uşoară creştere faţă anul precedent, iar pentru 2010 oficialiicompaniei mizează pe vânzări totale de 6,2 mil. euro. În 2008afacerile EBS au ajuns la aproximativ 5,8 mil. euro.
În primele cinci luni din acest an, EBS a realizat o cifră deafaceri de peste 2,7 mil. euro, în creştere cu 10% faţă de aceeaşiperioadă a anului precedent, şi estimează că va finaliza primulsemestru din 2010 cu vânzări totale de circa 3,2 mil. euro.
"În momentul de faţă dispunem de 300 de angajaţi, însă ne propunemca în următorii 5 ani să ajungem la 1.500 de oameni. Considerăm căritmul de creştere al businessului nostru va fi mult mai acceleratîn următorii ani, ţinând cont şi de contractele noi încheiate înultimul timp", a declarat Metz.
Conducerea companiei clujene a anunţat recent că intenţionează săangajeze până la finele anului 50 de oameni pentru centrelesoftware din Cluj-Napoca şi Sibiu, după ce în primele luni din 2010au fost angajate 30 de persoane. EBS are trei sedii în Cluj-Napocaşi filiale deschise la Sibiu şi Braşov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO