Business Hi-Tech

Recesiunea spre sfarsit? Actiunile gigantilor high-tech urca la bursa

25.11.2002, 00:00 19

Performantele financiare anuntate de gigantul industriei IT Hewlett-Packard la sfarsitul saptamanii trecute nu au trecut neobservate. Investitorii de pe bursele americane au rasplatit actiunile companiei cu un plus de 13% in sedinta de joi, crestere record pentru ultimii trei ani.
Entuziasmul nu s-a oprit aici. Rezultatele anuntate de Hewlett-Packard a convins investitorii, macar pentru moment, ca recesiunea din domeniu e pe sfarsite.
Hewlett-Packard anunta saptamana trecuta ca a avut un ultim trimestru fiscal foarte bun, cu profit de 390 milioane de dolari, si ca planul de restructurare adoptat in urma fuziunii cu Compaq Computer merge mai bine decat se prevazuse anterior.
Pe langa actiunile HP care au crescut cu 2,14 dolari pentru a ajunge la valoarea de 18,89 $, intregul sector high-tech a cunoscut o redresare bursiera cu 3,4% fata de sedinta precedenta.
"Indicatorii economici ne-au aratat ca deocamdata lucrurile nu stau foarte prost in aceasta industrie", spune Keitaro Matsuda, economist la Union Bank of California din San Francisco.
Hewlett-Packard a mai tras in sus, la bursa, alte cateva companii de hardware si software.
Actiunile Intel, cel mai mare producator mondial de microprocesoare, au crescut in aceeasi sedinta cu 5,5% ajungand la valoarea de 20,21 de dolari. Titlurile companiei Cisco Systems, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata internationala a echipamentelor pentru retele, au castigat sase procente incheind sedinta de joi la 15,24 de dolari. O mana de ajutor le-a dat insa si agentia de rating Standard & Poor's care si-a imbunatatit recomandarile referitoare la actiunile Cisco Systems.
Oracle a castigat 6,7 procente, valoarea actiunilor sale ajungand joi la 11,46 de dolari.
A doua zi a fost de bun augur pentru gigantul industriei de software Microsoft. Actiunile companiei lui Bill Gates au crescut vineri cu 38 de centi si au incheiat sedinta bursiera la 58,22 $.
"In perioada urmatoare, probabil cam o luna si jumatate, vom fi martorii unor cresteri foarte interesante", apreciaza Michael O'Hare, director la Lehman Brothers.
Speculatiile potrivit carora compania Electronic Data Systems, al doilea furnizor mondial de servicii IT, ar putea fi cumparata de catre mai marele sau rival IBM, au condus la o crestere a actiunilor firmei cu 1,21 $ la New York Stock Exchange atingand valoarea de 16,7 $. Evolutia a fost cu atat mai surprinzatoare cu cat titlurile companiei isi pierdusera 77% din valoare de la inceputul anului.
Pe langa entuziasti au existat si sceptici. "Este putin probabil ca IBM sa cumpere EDS. Culturile de corporatie sunt foarte diferite la IBM si EDS. In plus, IBM este ocupata acum cu integrarea in propriul sistem a diviziei de consultanta cumparata recent de la PricewaterhouseCoopers cu 3,5 miliarde de dolari", afirma John Jones, analist la Soundview Technology Group.
Chiar daca investitorii au inceput sa-si recastige increderea in anumite firme de software si hardware, majoritatea producatorilor de cipuri primesc inca bile negre. Printre ele se remarca producatorul de cipuri pentru placi grafice nVidia care a fost aspru penalizat la ultima sedinta bursiera. Actiunile companiei au scazut cu 42% pana la 15,72 $, "ajutate" fiind si de diminuarea recenta a ratingului de catre agentia UBS Warburg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO