Business Hi-Tech

Reacţia Huawei România după decizia Guvernului de a respinge solicitarea de autorizare pentru construcţia de reţele 5G: „Suntem dezamăgiţi de decizia Guvernului României, decizie care nu are la bază nicio evaluare obiectivă şi nici a fost luată în urma unor constatări concrete”

Reacţia Huawei România după decizia Guvernului de a...

Autor: Adrian Seceleanu

01.03.2024, 17:41 1794

Subsidiara locală a producătorului chinez de echipamente de telecomunicaţii Huawei s-a declarat „dezamăgită” de decizia Guvernului României de a-i respinge cererea de autorizare pentru construcţia de reţele 5G pe plan local, susţinând că aceasta va avea un „impact negativ” şi că nu se bazează pe „constatări concrete”.

„Huawei România a luat la cunoştinţă de decizia Guvernului cu privire la cererea de autorizare pentru echipamentele de infrastructură 5G ale companiei, decizie luată în data de 29 februarie 2024, pe care o evaluează în acest moment, precum şi impactul său ulterior. Suntem dezamăgiţi de decizia Guvernului României, decizie care nu are la bază nicio evaluare obiectivă şi nici a fost luată în urma unor constatări concrete. Huawei este prezentă în România de peste 20 de ani, în toată această perioadă neavând nicio problemă de securitate, respectând pe deplin toate legile, normele şi reglementările naţionale. Echipamentele şi serviciile noastre sunt sigure şi fiabile, iar soluţiile noastre tehnice sunt, de asemenea, verificate şi certificate pentru a îndeplini toate standardele şi cerinţele din industria telecomunicaţiilor.

Huawei este, de asemenea, un furnizor consacrat de infrastructură 5G sigură şi fiabilă pentru majoritatea ţărilor UE, iar Huawei România este dispusă să colaboreze cu autorităţile române pentru clarificări.

Această decizie va afecta afacerile noastre din România şi, de asemenea, va avea un impact negativ de pe termen lung asupra ecosistemului industriei tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor (TIC) şi al afacerilor partenerilor noştri locali.

Huawei România este un contribuitor cheie în dezvoltarea infrastructurii digitale şi a economiei româneşti şi rămâne ferm angajată să colaboreze cu partenerii noştri pentru a aduce transformarea digitală a ecosistemului TIC şi a societăţii româneşti în ansamblu. Huawei România, împreună cu cei 1.300 de angajaţi locali, va continua să servească societatea românească prin soluţii sigure şi de încredere, să dezvolte talentele TIC şi să promoveze ocuparea forţei de muncă. Huawei România îşi rezervă dreptul legal de a contesta această decizie”, conform companiei.

În urmă cu doi ani un studiu realizat de compania internaţională de avocatură Dentons şi firma poloneză de consultanţă Audytel, la solicitarea Huawei, estima că firma chinezească ar pierde în zece ani venituri de aproape 3 miliarde de euro dacă nu ar primi autorizare pentru a construi reţele 5G - ceea ce s-a întâmplat acum.

“Dacă ar fi exclusă de la livrările către piaţa românească Huawei ar suferi o pierdere combinată de peste 2,7 miliarde de euro pe parcursul a 10 ani, din care cea mai mare parte rezultă din vânzările nerealizate de bunuri şi servicii. Interzicerea Huawei de la livrările către piaţa din România în conformitate cu proiectul de lege ar costa industria locală de telecomunicaţii între 2,7 miliarde de euro şi 4,2 miliarde de euro  pe o perioadă de 10 ani”, conform documentului publicat în 2021.

Acelaşi raport estima la 735 mil. euro costul înlocuirii echipamentelor Huawei din infrastructurile Orange, Vodafone, Digi şi Telekom Mobile.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO