Business Hi-Tech

RCS, prinsa intr-un val de amanari de bonduri

16.02.2010, 23:07 25

Amanarea emisiunii de obligatiuni de 200 mil. $ a RCS&RDS, adoua tentativa esuata a companiei lui Zoltan Teszari de a sefinanta de pe pietele externe, nu este o surpriza, in conditiile incare deciziile de anulare sau amanare a bondurilor de catrecompanii au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani sijumatate pe fondul pretentiilor tot mai mari ale investitorilor inceea ce priveste randamentele, arata o analiza a Bloomberg.

"Companiile renunta la vanzarile de bonduri in cel mai rapidritm din ultimii doi ani si jumatate. Pe pietele financiare existao ingrijorare tot mai mare ca inabilitatea guvernelor europene de adiminua deficitele bugetare va pune in pericol revenirea economieiglobale", scrie Bloomberg intr-un bilant al emisiunilor de bondurianulate. "Cel putin 16 companii care intentionau sa se imprumute,incluzand aici producatorul de avioane Bombardier, au amanat sauanulat bonduri in valoare totala de 7,3 miliarde de dolari inultima luna. Aceasta este cea mai mare valoare inregistrata de laanularea a 50 de emisiuni de bonduri in perioada imediat urmatoareinceputului crizei din anul 2007."

Extra-randamentul pe care investitorii il cer pentru a detinebonduri cu riscuri mari ale com paniilor a crescut cu mai mult deun punct procentual din 11 ianuarie, potrivit unui index al MerrillLynch.

Dobanda ridicata ceruta RCS&RDS de investitori, mai mare de10% pentru un imprumut in dolari, a fost, potrivit unor sursebancare, motivul pentru care compania romaneasca a amanatincercarea de a se finanta.

RCS&RDS, unul dintre cei mai mari operatori telecom dinregiune, cu un profit operational de 78 mil. $ si venituri de 518mil. $ in primele noua luni din 2009, are nevoie de bani pentrua-si finanta investitiile si plata datoriilor, potrivit agentiei derating Standard and Poor's.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO