Business Hi-Tech

Razboiul Troiei, in versiune informatica

30.11.2001, 00:00 17



Virusii care incredinteaza controlul asupra computerelor unui hacker au dominat Internetul in cursul anului 2001 si vor deveni din ce in ce mai periculosi in urmatoarea perioada, considera specialistii in securitatea sistemelor informatice.

In cursul anului 2001, peste un sfert dintre toti virusii identificati de specialistii companiei Sophos, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii antivirus din lume, au fost de tip "cal troian", de aceea acest tip de virus poate fi considerat cel mai activ din acest an.

Virusii troieni, precum Code Red II sau Badtrans (identificat in week-end-ul trecut) pot infecta un computer prin intermediul unui simplu si inocent mesaj e-mail, furnizand hackerilor accesul nelimitat asupra computerului, care pot inregistra astfel comenzile lansate de la tastatura sistemului si numerele de carti de credit ale utilizatorului.

"Caii troieni au inregistrat o crestere uriasa," spune Graham Cluley, senior technology consultant la Sophos Anti-Virus.

Primul caz intens mediatizat s-a petrecut la sfarsitul anului trecut, moment in care care un virus troian a patruns in reteaua de computere a gigantului industriei software, Microsoft. Desi hackerii au avut probabil acces la software vital, Microsoft a anutat ca virusul a fost identificat si eliminat inainte sa produca pagube.

"Troienii se infiltreaza in sistem si se ascund, spune George Samenuk, chief executive la Network Associates, iar identificarea sa este dificila. Se poate intampla sa fie necesara formatarea computerului, masura extrem de dura.

Un alt factor favorabil troienilor este potrivit analistilor faptul ca utilizatorii casnici subscriu la servicii de Internet rapid, prin intermediul retelelor de cablu TV sau linii de transmisie dedicate.

Deoarece aceste conexiuni sunt permanent in functiune, si portile catre PC-ul familiei sunt mereu deschise pentru cei care au furat password-uri utilizand un troian. De asemenea, utilizatorii casnici utilizeaza extrem de rar un firewall si programe de identificare a virusilor pentru a se proteja, considera Cluley.

In plus, vanzarile de software antivirus sunt inca o picatura fata de oceanul de utilizatori de computere conectate la Internet.

Astfel, compania producatoare de antivirusi McAfee.com, din cadrul Network Associates, este unul dintre furnizorii de frunte in acest segment de piata, cu aproximativ 1,2 milioane de persoane care au subscris in doi ani.

In acelasi timp insa, in Statele Unite exista in prezent aproximativ 62,8 milioane de familii conectate la Internet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO