Business Hi-Tech

Raportul Business Internet Security 2023 lansat de Orange Business: Sectorul energetic a fost cel mai afectat de atacuri cibernetice, înregistrând 31% din total, urmat de transporturi cu peste 22%, sectorul guvernamental şi cel al serviciilor publice cu 19%

Raportul Business Internet Security 2023 lansat de Orange...

Autor: Alexandra Cepăreanu

24.11.2023, 11:55 81

Sectoarele care au fost cele mai afectate de atacurile cibernetice în 2023 au fost cel energetic - înregistrând 31% din total, urmat de transporturi cu peste 22%, sectorul guvernamental şi cel al serviciilor publice cu 19%, retail cu 19,7% şi cel de sănătate cu peste 10%, arată raportul Business Internet Security 2023 lansat de Orange Business. Business Internet Security 2023 oferă o imagine detaliată asupra provocărilor din domeniul securităţii cibernetice din ultimul an în contextul revoluţiilor tehnologice precum generative AI.

„Conform raportului realizat de experţii Orange Business ce au analizat peste 11 milioane de ameninţări identificate lunar de serviciul Business Internet Security, a fost observată o creştere constantă a numărului de atacuri cibernetice”, au transmis reprezentanţii Orange Business.

Ajuns la a şasea ediţie, noul raport pune la dispoziţia experţilor din domeniu, dar şi a mediului de afaceri deopotrivă, informaţii despre cele mai frecvente atacuri cibernetice întâmpinate la nivelul pieţei locale, predicţii pentru 2024, dar şi soluţii concrete furnizate de Orange Business pentru protecţia companiilor şi a administraţiilor publice.

Tipuri de ameninţări cibernetice şi distribuţia lor pe regiuni

2023 a fost un an al ransomware-ului, continuând tendiţa din anii anteriori, ce s-a manifestat printr-un număr crescut de atacuri care au afectat numeroase companii şi au generat pierderi totalizând zeci de miliarde de USD, au spus reprezentanţii Orange.

Astfel, datele analizate au arătat că atacurile de tip ransomware continuă să se propage atât prin vectori clasici precum e-mailuri, reţele sociale şi descărcarea de fisiere din surse nesigure, cât şi prin metode noi, precum atacurile iniţiate din browser.

„Într-un top al celor mai răspândite tipuri de atacuri, pe primul loc se plasează ransomware-ul cu peste 34%, urmat de phishing cu 31% pentru al treilea an consecutiv, în timp ce pe locul 3 s-au aflat atacurile de tip DDoS ce au însumat 27% din totalul incidentelor.”

Din punct de vedere al distribuţiei la nivel naţional, cele mai multe atacuri au vizat regiunea Bucureşti, aceasta însumând aproape 40% din totalul ameninţărilor, urmată de regiunea de Sud-Est cu 27,13% şi regiunea Banatului cu 16,27%. Astfel, Bucureştiul se află pe primul loc, cu o medie de 980.000 de atacuri prevenite în fiecare lună, urmat de Constanţa cu o medie de 670.000 de atacuri lunar, in timp ce Timişoara se află pe locul trei cu aproape 340.000 de ameninţări detectate şi blocate în fiecare lună, potrivit sursei citate.

Business Internet Security (BIS) este un serviciu complet de securitate oferit de Orange Business pentru mediul privat şi public, care în fiecare lună identifică, analizează şi blochează peste 11 milioane de ameninţări de securitate în infrastructurile digitale ale clienţilor Orange Business.

„Serviciul colectează date relevante anonimizate de la companii din diverse industrii precum serviciile publice, retail, transporturi sau energie. Datele obţinute sunt apoi procesate prin InfraAI, platforma de Big-Data Security Analytics dezvoltată in-house de Orange România, pentru a corela şi îmbogăţi informaţiile de business intelligence oferite clienţilor.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO