Business Hi-Tech

Raport Ericsson: În Europa Centrală şi de Est adopţia 5G rămâne lentă. Tehnologia 4G este dominantă şi reprezintă 73 la sută din toate abonamentele la sfârşitul anului 2022

Raport Ericsson: În Europa Centrală şi de Est adopţia...

Autor: Adrian Seceleanu

23.06.2023, 18:52 114

Adopţia tehnologiei 5G în ţările din Europa Centrală şi de Est, printre care se numără şi România, rămâne una lentă, conform celei mai recente ediţii a Mobility Report, document realizat de Ericsson, unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente pentru operatorii de comunicaţii.

„Adoptarea tehnologiei şi abonarea la servicii este în mod tipic mai lentă în această regiune decât în Europa de Vest. Aceasta se datorează, în parte, proceselor mai lente de alocare a spectrului, precum şi consumatorilor care sunt reticenţi să treacă la abonamente mai scumpe. Tehnologia 4G este dominantă şi reprezintă 73 la sută din toate abonamentele la sfârşitul anului 2022. Creşterea abonamentelor mobile s-a stabilizat şi se aşteaptă să fie practic nulă în anii următori. Cu toate acestea, migrarea de la 2G/3G la 4G continuă să arate o tendinţă puternică până în 2024. Începând cu 2025, se aşteaptă ca 5G să fie singurul tip de abonament în creştere. În perioada prognozată, va exista în continuare o scădere semnificativă a abonamentelor 3G, de la 22 la sută din abonamentele mobile până la doar 1 la sută”, conform raportului.
Lider în adopţia tehnologiei la nivel global este India, conform documentului. „În ciuda provocărilor de ordin geopolitic şi a încetinirii macroeconomice înregistrată în unele pieţe, furnizorii de servicii de comunicaţii din întreaga lume continuă să investească în reţelele 5G, arată cea mai recentă ediţie (iunie 2023) a Ericsson Mobility Report. După ce a lansat serviciile 5G, în august 2022, India înregistrează o dezvoltare accelerată a reţelelor de telecomunicaţii, în cadrul iniţiativei Digital India.
La finalul anului trecut, numărul abonamentelor 5G din India era de aproximativ 10 milioane şi se estimează că acestea vor reprezenta aproximativ 57% din numărul total al abonamentelor de servicii mobile din această ţară până la finele lui 2028. Astfel, India ar deveni regiunea cu cea mai rapidă dezvoltare 5G la nivel global.
Ediţia din iunie 2023 a Ericsson Mobility Report evidenţiază şi faptul că adoptarea abonamentelor 5G în America de Nord a fost mai puternică decât se estimase anterior. La sfârşitul anului trecut, regiunea avea cea mai mare pondere a abonamentelor 5G la nivel global: 41%.
Numărul abonamentelor 5G este în creştere peste tot în lume şi se preconizează că va ajunge la 1,5 miliarde până la sfârşitul anului curent. Traficul global de date în reţelele mobile continuă să crească, media lunară de utilizare per smartphone, la nivel global, urmând să depăşească 20 GB până la sfârşitul acestui an.”


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO