Business Hi-Tech

Ramona Prodea, AMD: În ultimii cinci ani businessul din România a avut o evoluţie semnificativă atât pe zona B2B, cât şi B2C. În 2022 am avut rezultate în creştere

Ramona Prodea, manager în cadrul AMD pentru operaţiunile din sud-estul Europei: Avem aşteptări ridicate pentru anul în curs. Ne concentrăm pe consolidarea parteneriatelor noastre existente şi pe extinderea prezenţei în diverse sectoare de piaţă. Avem încredere în tehnologia noastră de vârf şi în inovaţiile noastre, care ne vor permite să avansăm în continuare pe piaţa din România.

Ramona Prodea, manager în cadrul AMD pentru operaţiunile din sud-estul Europei: Avem aşteptări ridicate pentru anul în curs. Ne concentrăm pe consolidarea parteneriatelor noastre existente şi pe extinderea prezenţei în diverse sectoare de piaţă. Avem încredere în tehnologia noastră de vârf şi în inovaţiile noastre, care ne vor permite să avansăm în continuare pe piaţa din România.

Autor: Ioana Nita

31.07.2023, 19:37 284

♦ Cele mai vândute produse AMD pe plan local sunt procesoarele pentru PC-uri Ryzen şi procesoarele pentru centre de date EPYC ♦ În 2021, AMD a deschis un centru de proiectare la Iaşi, unde are o echipă de ingineri axaţi atât pe zona hardware, cât şi software a soluţiilor de calcul de înaltă performanţă ale companiei americane.

Gigantul american Advanced Micro Devices (AMD), specializat în producerea de semiconductoare pentru o serie de echipamente IT, a reuşit să-şi crească anul trecut businessul de pe piaţa locală, atât pe segmentul B2B, cât şi B2C, continuând practic avansul din ultimii cinci ani, datorat în special lansării unei generaţii noi de procesoare pentru segmentul enterprise, pe care a îmbunătăţit-o an de an.

„Anul trecut am înregistrat rezultate remarcabile, o creştere şi o po­ziţie puternică pe piaţa din România. A fost un an foarte bun pentru AMD în România, deoarece am continuat să ne extindem prezenţa şi să dezvoltăm relaţiile cu partenerii noştri locali. De asemnea, am ob­ser­vat o cerere tot mai mare pentru produsele noastre, în special pentru procesoarele AMD Ryzen şi AMD EPYC, care au fost bine primite de către clienţii noştri din diverse indus­trii“, a declarat pentru ZF Ramona Prodea, manager în cadrul AMD pentru operaţiunile din sud-estul Europei. Ea conduce businessul AMD în regiunea Europei de Sud-Est încă din 2006, gestionând operaţiunile gigantului american din 12 ţări – România, Grecia, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Croaţia, Slovenia, Bosnia, Muntenegru, Macedonia, Albania şi Kosovo.

În ultimii cinci ani, businessul AMD în România a evoluat atât pe segmentul B2C – procesoare pentru PC-uri şi laptopuri, cât şi pe segmentul B2B – echipamente şi procesoare pentru centrele de date. Practic, după mai mulţi ani în care a pierdut teren în faţa competiţiei, AMD a reintrat în forţă pe segmentul enterprise în 2017, odată cu lansarea gamei de procesoare numită EPYC, dedicată dispozitivelor de stocare din centrele de date, care a fost îmbunătăţită constant în fiecare an.

„Pe zona centrelor de date, lansarea procesoarelor AMD EPYC, dedicate echipamentelor de stocare, a adus o schimbare importantă în peisajul IT din România.“

„Aceste procesoare au oferit o combinaţie puternică de performanţă, scalabilitate şi eficienţă energetică, ceea ce a permis companiilor din România să optimizeze operaţiunile centrelor de date şi să obţină rezultate superioare în domenii critice precum analiza datelor, inteligenţa artificială şi cloud computing. Procesoarele EPYC de la AMD au câştigat rapid recunoaştere şi adoptare în industrie, contribuind la creşterea prezenţei AMD în segmentul centrelor de date“, a punctat Ramona Prodea, adăugând că în ultimii cinci ani, businessul AMD a evoluat şi pe zona procesoarelor pentru PC-uri. „Lansarea serii de procesoare AMD Ryzen a reprezentat un punct de cotitură în industria PC-urilor. Procesoarele Ryzen au obţinut o popularitate rapidă datorită performanţei lor ridicate, preţului competitiv şi capacităţii de a gestiona sarcini complexe, cum ar fi gaming-ul şi aplicaţiile multimedia intensive. AMD Ryzen a adus o alternativă puternică pe piaţa PC-urilor, oferind opţiuni mai largi pentru consumatori şi companii din România.“

Ea nu a oferit însă detalii despre businessul local al AMD în cifre, menţionând doar că gigantul american are o cotă în creştere accelerată pe piaţa locală de procesoare atât pentru PC-uri, cât şi pentru centre de date.

În România, businessul AMD se axează atât pe segmentul de PC-uri şi laptopuri pentru consumatori, unde gigantul american vine pe piaţă procesoare şi soluţii grafice de înaltă performanţă, adaptate pentru gaming, divertisment şi aplicaţii multimedia, cât şi pe segmentul B2B, unde se concentrează pe furnizarea de soluţii avansate de calcul, inclusiv procesoare pentru servere pentru a satisface cerinţele de performanţă şi scalabilitate ale centrelor de date şi ale aplicaţiilor de business.

„Totodată, acordăm o atenţie deosebită pieţei de soluţii integrate şi OEM - producători de echipamente originale, colaborând cu parteneri locali pentru a oferi produse personalizate şi soluţii integrate în diverse domenii, cum ar fi industria medicală, comunicaţiile şi infrastructura IT“, a punctat Ramona Prodea, menţionând că din strategia de business a AMD în România fac parte şi consolidarea relaţiilor cu partenerii locali, precum şi sprijinul tehnic şi suportul acordat clienţilor.

În ceea ce priveşte industriile pe care se axează AMD pe zona B2B, printre acestea se numără industria IT şi centrele de date, tecomunicaţiile, industria medicală şi de ştiinţă, domeniile de divertisment digital şi gaming şi industriile de proiectare şi modelare.

„Oferim soluţii de procesare pentru infrastructura IT şi centrele de date, satisfăcând cerinţele de performanţă şi scalabilitate ale aplicaţiilor critice. Furnizăm procesoare şi soluţii de reţea pentru companii din domeniul telecomunicaţiilor şi pentru dezvoltatorii de echipamente de comunicaţii, contribuind la conectivitatea şi infrastructura reţelelor moderne. Colaborăm cu parteneri din industria medicală şi ştiinţifică pentru a oferi soluţii de calcul avansate, utilizate în domenii precum imagistica medicală, simularea şi cercetarea ştiinţifică. De asemenea, dezvoltă soluţii grafice şi procesoare performante pentru a satisface cerinţele industriei de gaming şi de divertisment digital, contribuind la crearea experienţelor captivante şi immersive. Nu în ultimul rând, oferim soluţii de calcul pentru profesioniştii din domeniul proiectării, modelării şi randării, ajutând la accelerarea procesului creativ şi la îmbunătăţirea eficienţei operaţionale.”

Potrivit satisticilor de la nivel global, în ultimii ani AMD a câştigat constant cotă de piaţă pe segmentul de procesoare pe arhitectura x86, ajungând în primul trimestru al acestui an la o cotă de piaţă de 34,6%, Intel, competitorul său, reducându-şi cota la 65,4%.

„În ultimii 5 ani, AMD şi-a consolidat prezenţa pe piaţa din România prin parteneriate strategice cu producătorii locali de echipamente originale (OEMs) şi prin sprijinul acordat comunităţii de utilizatori. Acest angajament faţă de inovaţie şi performanţă a contribuit la creşterea cotei de piaţă a AMD şi la consolidarea încrederii în brandul său în România”, a precizat Ramona Prodea, fără să ofere detalii exacte despre businessul local.

„Având în vedere rezultate pozitive, avem aşteptări ridicate pentru anul în curs. Ne concentrăm pe consolidarea parteneriatelor noastre existente şi pe extinderea prezenţei noastre în diverse sectoare de piaţă. Avem încredere în tehnologia noastră de vârf şi în inovaţiile noastre, care ne vor permite să satisfacem nevoile clienţilor noştri şi să avansăm în continuare pe piaţa din România”, a completat ea cu privire la obiectivele de business pe piaţa locală pentru anul curent.

În 2021, AMD a deschis un centru de proiectare la Iaşi, unde lucrează o echipă de ingineri axaţi pe promovarea inovaţiilor hardware şi software care stau la baza soluţiilor de calcul de înaltă performanţă ale gigantului american.

„Echipa noastră din România se concentrează pe dezvoltarea cheie a arhitecturilor viitoare de nuclee de procesor şi pe tehnologia AMD Infinity Fabric™, care va contribui la accelerarea experienţelor de calcul de următoare generaţie. Recent, echipa noastră s-a mutat într-un birou nou, inaugurat la sfârşitul lunii aprilie.”

Centrul de proiectare AMD din Iaşi s-a mutat în primăvară în Palas Campus, cea mai nouă investiţie office de regenerare urbană pe care grupul Iulius, unde a închiriat 2.900 mp.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO