Business Hi-Tech

Ramas in urma Sony, Nintendo ataca piata consolelor de joc din Romania

01.06.2004, 00:00 40

Ramas anul trecut mult in urma Sony pe piata locala a consolelor de jocuri, Nintendo si-a extins contractul de colaborare cu Best Distribution pentru a cuceri piata romaneasca.
De luna aceasta, in magazine Best vor putea fi cumparate pe langa toata gama de console Nintendo (GameCube, GameBoy Advance, GameBoy Advance SP) si toate accesoriile necesare: memory carduri, controlere, carcase, cabluri sau adaptoare. De asemenea, in magazinele Best din tara vor fi disponibile cele mai noi jocuri pentru consolele Nintendo.
Anul trecut, piata de console de joc in Romania a fost estimata la 1 milion de euro. Liderul pietei este de departe Sony, care a vandut 5.000 de console (PlayStation si PlayStation 2) din cele 6.000 vandute in total in Romania. Restul de 1.000 au fost Nintendo. Microsoft, care a depasit ca vanzari PlayStation 2 in luna aprilie devenind lider mondial - nu a luat nici o hotarare in privinta aducerii consolei Xbox si pe piata romaneasca.
Consolele Sony PlayStation sunt aduse in Romania de Best si Flamingo. Cele doua companii spera sa vanda anul acesta circa 9.000 de console, din care 7.500 Sony si 1.500 Nintendo. Exista insa si o importanta piata "gri", multe din aceste produse fiind aduse din Ungaria "in portbagaj", cum spun specialistii in domeniu.
Vanzatorii de console de joc spun ca romanii care cumpara astfel de produse au in general un venit peste medie, chiar daca echipamentele nu sunt tocmai scumpe (cel mai costisitor PlayStation este 250 de euro, fara TVA). Accesoriile nu sunt nici ele foarte scumpe: un controller pentru consola Sony costa 30 de euro, iar un joc ajunge la 50 de euro. Best a vandut anul trecut accesorii in valoare de 150.000 de euro si jocuri de 100.000 de euro.
Piata a crescut anul trecut si din cauza creditelor acordate pentru consum, consolele putand fi cumparate in rate, spun analistii pietei. Anul acesta, cresterea vanzarilor este apreciata la 30-40% de principalii jucatori din domeniu.
La nivel mondial, vanzarile de console Microsoft Xbox au depasit deja PlayStation in luna aprilie. Lupta dintre cei doi giganti continua, iar Nintendo se mentine pe locul al treilea. Anul acesta noutatea adusa in joc sunt consolelele mobile. Atat Sony cat si Nintendo au prezentat astfel de produse mobile la targul de jocuri E3 de la Los Angeles. Producatorul de telefoane mobile Nokia a intrat puternic pe aceasta piata lansand consola N-Gage, un hibrid cu telefon mobil incorporat care permite conectarea jucatorilor la Net. N-Gage s-a vandut intr-un milion de exemplare iar Nokia a scos de curand o noua varinata, N-Gage QD, care ar putea avea un pret special pentru a atrage si mai multi utilizatori.
La nivel mondial, piata de console de joc ajunge la incasari de 6 miliarde de dolari pe an, urmand sa atinga 6,5 miliarde in 2007, conform estimarilor companiei de analiza Global Information.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO