Business Hi-Tech

"Romanii au o sete de a se pregati in domeniile de varf"

10.07.2000, 00:00 9



Interviu cu Mike Couzens, director de Marketing si Training pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa, Cisco Systems

aansele multor tari - printre care si Romania - de a se inscrie in circuitul noii economii bazate pe web sunt amenintate de lipsa unui numar suficient de specialisti in domeniul retelelor pentru Internet. Aceasta este concluzia ingrijoratoare care se desprinde din prezentarea, saptamana trecuta, a unui raport alcatuit la cererea Cisco Systems cu privire la deficitul de profesionisti din economiile in curs de dezvoltare. Documentul - prezentat in cadrul unei conferinte de presa la care a participat, printre altii, si ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, James Rosapepe - subliniaza totusi ca o eventuala criza poate fi prevenita cu conditia unei interventii rapide in acest sens. Grupul Cisco Systems, lider mondial in retele pentru Internet, a declansat, dealtfel, actiuni concrete de combatere a deficitului de specialisti. In 1997 a fost lansat programul Cisco Networking Academy, cu scopul de a oferi o programa teoretica si practica in domeniul retelelor. In prezent, in Romania exista 51 de academii care predau acest program si peste 280 de studenti integrati in proiect.

Aflat la Bucuresti, cu ocazia prezentarii raportului amintit, Mike Couzens, Director de Marketing si Training pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa in cadrul Cisco Systems, a avut amabilitatea de a acorda un scurt interviu Ziarului Financiar.

ZF: Domnule Couzens, raportul alcatuit la solicitarea Cisco Systems anticipeaza o criza de peste 125.000 de specialisti pentru tarile din Europa Centrala si de Est si din Orientul Mijlociu pana in 2003. Este Romania intr-o situatie mai buna sau mai proasta decat alte state din regiune din acest punct de vedere?

Mike Couzens: Ati pus o intrebare foarte interesanta. Raportul ofera o imagine a modului in care va arata situatia din tarile incluse in calcul peste trei ani. Romania nu este nici intr-o situatie mai buna dar nici mai rea in comparatie cu vecinii sai. Interesant este insa faptul ca Romania este incomparabil mai bine plasata din punctul de vedere al solutiilor disponibile. Daca aruncam o privire la investitiile facute pentru crearea unor laboratoare in care sa se realizeze pregatirea teoretica si practica in domeniul retelelor - asa cum este laboratorul Cisco Systems de la Facultatea de Automatica si Calculatoare - constatam ca Romania este mai bine pregatita decat majoritatea tarilor din intreaga Europa. Exista mai multe facilitati de acest tip decat in aproape oricare alt stat european, ceea ce este o veste buna.

ZF: Care ar fi avantajele Romaniei in comparatie cu alte tari?

Mike Couzens: As spune in primul rand ca romanii au o sete de a invata si o sete de a se pregati in domeniile de varf. Este realmente reconfortant sa intalnesti atat de multi tineri capabili si talentati. Acesta e poate cel mai important atu pe care il aveti.

ZF: Cum putem pastra acesti profesionisti in Romania?

Mike Couzens: Trebuie sa spun mai intai ca problema exodului de creiere nu este una strict romaneasca. Apoi, in aceasta privinta nu exista o singura solutie. Fiecare din academiile si laboratoarele create aici vor produce in timp specialisti care vor dori sa plece. Cu toate acestea, opinia noastra este ca, pe termen mai lung, oamenii vor incepe sa se intoarca. Nu trebuie sa uitam ca economia bazata pe Internet nu seamana cu economia traditionala. Oamenii nu trebuie sa mearga neaparat acolo unde este de lucru. Persoanele calificate pot face in asa fel incat munca sa vina la ei.

Avem de-a face de fapt cu doua tendinte. Pe de o parte, tinerii simt la un moment dat nevoia sa plece de acasa, prin acest lucru intelegand chiar incercarea unei noi experiente de viata in strainatate. Asta se intampla pretutindeni. Pe de alta parte insa, daca pregatim oamenii pentru economia Internet, daca investim in formarea lor, atunci exista sanse mari ca acestia sa descopere ca merita sa ramana in tara lor. Cu alte cuvinte, fondurile destinate pregatirii unui personal calificat sunt recuperate usor prin investitiile pe care le vor face, ulterior, companiile din sectorul Internet. Mecanismul e simplu - actorii noii economii se orienteaza catre acele regiuni unde exista specialisti, unde exista o forta de munca inalt specializata.

Ganditi-va ca facilitati de genul acestui laborator de la Politehnica au fost infiintate in centrele universitare din intreaga tara prin investitii ale unor firme ca Cisco, Oracle, Microsoft, Compaq. Rostul acestor laboratoare este tocmai de a pregati specialisti care sa poata fi folositi aici, in Romania si nu de a forma candidati la emigrare. Sistemul a functionat in alte tari si nu vad de ce in Romania ar fi altfel.

ZF: Credeti ca Romania va putea tine pasul cu ritmul din ce in ce mai alert al economiei Internet?

Mike Couzens: Timpul va decide. Cum spuneam, in aceasta privinta ceea ce conteaza sunt investitiile. Investitiile in infrastructura si investitiile in asa-numitul "factor intelectual", in pregatirea generatiei viitoare. Ma bucur sa pot spune ca Cisco isi aduce in aceasta privinta o contributie importanta prin intermediul programului Cisco Networking Academy. Cred ca Romania profita bine de oportunitatile pe care le are.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO