Business Hi-Tech

"Miliardarii" de la YouTube sunt de fapt trei

13.10.2006, 19:00 18

Jawed Karim, 27 de ani, nascut in Germania de Est, cel care a avut ideea YouTube, a dat iar lovitura.
Primele milioane de dolari le-a facut cand eBay a cumparat PayPal, iar acum e in afacerea YouTube-Google.
Desi tranzactia de 1,65 miliarde de dolari prin care Google a preluat site-ul YouTube i-a adus in centrul atentiei media doar pe cei doi actionari majoritari ai companiei - Chad Hurley si Steven Chen -, o cota importanta din bani va ajunge si la Jawed Karim, 27 de ani, cel care a avut, de fapt, ideea acestui site, scrie New York Times.
Motivul pentru care Karim nu a atras atentia presei in aceste zile este unul simplu: dupa ce a pus pe picioare YouTube, el a hotarat ca studiile sunt mult mai importante pentru el decat afacerile, si de aceea s-a dus la Stanford pentru a face un masterat. Pentru a face masteratul, el a trebuit sa scoata din buzunar 100.000 de dolari. Dar banii nu au fost o problema pentru el, chiar daca pe atunci nu stia mai nimeni despre YouTube, site-ul ce avea sa devina senzatia Internetului - cu cea mai rapida crestere din istoria recenta a web-ului.
Jawed Karim a facut primele milioane de dolari atunci cand un alt start-up online, din a carui echipa facea parte inca din primele clipe - PayPal -, a fost achizitionat de un alt gigant al Internetului, eBay.
Cel mai mare site de licitatii online a platit atunci 1,5 miliarde de dolari pe achizitia furnizorului de servicii de plati pe Internet, moment in care Karim alaturi de mai cunoscutii Chad Hurley si Steven Chen au parasit PayPal.
Conform lui Karim, acesta este si momentul in care ei au avut primele discutii despre YouTube. El sustine ca ideea care a stat la baza YouTube ii apartine, dar a subliniat ca fara ceilalti doi parteneri ai sai aparitia si succesul site-ului nu ar fi fost posibile, scrie New York Times. In februarie 2005, cand YouTube a fost lansat, Karim a stabilit alaturi de partenerii sai ca el nu va deveni un salariat al firmei, ci mai degraba un consultant, astfel ca el nu a primit salarii, alte beneficii si nici macar un titlu formal in cadrul YouTube. "Eram foarte concentrat pe educatia mea", spune Karim.
Decizia luata de el a determinat si reducerea pachetului de actiuni pe care el il avea la YouTube. "Am incheiat un acord care ni s-a parut corect", a declarat Karim. Roelof Botha, oficial al fondului de investitii Seqouia, care a finantat compania, a declarat ca el ar fi preferat ca Jawed Karim sa ramana in firma. "As vrea sa fi putut sa-l tinem acolo. Era foarte, foarte creativ si am facut tot ce ne-a stat in putinta pentru a-l convinge sa nu plece".
Karim s-a nascut in 1972, in Germania de Est. Familia sa s-a mutat in Germania de Vest un an mai tarziu, iar in 1992, in Statele Unite ale Americii. Tatal sau este cercetator la compania 3M, iar mama sa este profesoara de biochimie la Universitatea din Minnesota. "Sa dezvoltam lucruri noi si sa fim atenti la schimbari, aceasta este viata noastra", a spus Christine Karim, explicand interesul fiului sau pentru tehnologie si educatie.
Cand vine vorba despre suma pe care o va incasa ca urmare a tranzactiei YouTube cu Google, Karim incearca sa evite subiectul, dar totusi spune: "Sunt unul dintre cei mai mari actionari individuali ai companiei, iar tranzactia a fost enorma, asa ca procentul meu este mare. Am fost uimit de valoarea afacerii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO