Business Hi-Tech

"Cabir" ataca telefoanele mobile

17.06.2004, 00:00 17

Aparitia primului virus pentru telefoanele mobile a fost anuntata de marile companii de securitate informatica, informeaza BBC News.
Viermele, care este cunoscut sub numele de "Cabir", a intrat in atentia mai multor producatori de antivirusi, printre care Sophos Anti-Virus si F-Secure. Deocamdata s-a descoperit ca vulnerabile la atacuri sunt mobilele care ruleaza sistemul de operare Symbian, platforma software cea mai raspandita pentru "telefoanele inteligente" (smartphones).
Cabir nu este un virus periculos, singura actiune pe care o face fiind afisarea cuvantului "Caribe" pe ecranul telefoanelor infectate. Aparitia sa este insa o avertizare serioasa, care demonstreaza ca mobilele sunt si ele vulnerabile la virusi.
Viermele se transmite prin tehnologia Bluetooth (care permite comunicarea radio intre telefon si alte echipamente), insa din fericire nu se dovedeste a fi foarte viclean. Pentru ca un mobil sa fie infectat, posesorul sau trebuie mai intai sa accepte descarcarea fisierului, care provine de la o destinatie necunoscuta, iar apoi sa ruleze respectivul fisier.
"Nu as fi surprins ca in cateva luni sa apara atacuri mai sinistre", a atras atentia Matt Piercy, reprezentant al F-Secure.
Un virus de mobil ar putea sterge agenda telefonului, sau sa trimita mesaje text fara stirea posesorului. "Oamenii trebuie sa inteleaga ca telefoanele mobile vor trebui protejate in acelasi mod ca si PC-urile", a mai spus Piercy.
mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO