Business Hi-Tech

PS3 intra in lupta cu Xbox si pe web

06.10.2006, 19:43 18

Odata ce va fi disponibila pe piata, in luna noiembrie, consola de jocuri video Sony PlayStation 3 va fi gata pentru a se conecta la Internet, oferindu-le utilizatorilor o serie de servicii similare celor furnizate de Xbox Live, serviciul concurent al companiei Microsoft, scrie BBC News.
"Lumea divertismentului se schimba, iar jocurile evolueaza catre o lume a retelelor", a declarat Jamie MacDonald, vicepresedinte al departamentului de divertisment pentru Europa de la Sony. Intr-un discurs adresat dezvoltatorilor de jocuri, MacDonald a afirmat ca jocurile online vor transforma industria. "PlayStation 3 a fost conceputa astfel incat experienta in retea sa reprezinte o parte din experienta utilizarii consolei. Este usor sa te conectezi si usor sa descarci fisiere", a precizat el.
MacDonald sustine ca studiourile producatoare vor fi nevoite sa isi reanalizeze strategiile pentru lansarea jocurilor. Astfel, spatiul online va determina aparitia unor dependente puternice dintre jocuri si studio.
Pana in 2009, piata jocurilor online este asteptata sa atinga valoarea de aproximativ 14,9 mld. dolari (11,7 mld. euro) anual.
MacDonald e de parere ca odata cu lansarea serviciilor de descarcare si actualizare de continut, acestea vor conduce la actualizari continue ale produselor considerate candva finalizate inca de la lansarea pe piata. El spune ca marile companii se vor plasa ideal pentru a putea aloca resursele suplimentare fizice si financiare necesare pentru dezvoltarea unei generatii urmatoare de console video. Micile companii si freelancerii pot fi folositi drept talente aduse din exterior pentru a lucra la anumite elemente ale jocurilor, spune MacDonald.
"In aceasta lume concentrata pe retele este loc atat pentru marii dezvoltatori care lanseaza produse complexe, cat si pentru micile companii care lucreaza la proiecte mai mici", a afirmat vicepresedintele MacDonald.
Sony a lansat Electronic Distribution Initiative (EDI), care poate fi utilizat de catre companiile mai mici pentru a dezvolta titluri si continut destinat segmentului online, scrie BBC News. Xbox Live, serviciul online rulat de Microsoft, a crescut in ultimii patru ani pentru a incorpora jocuri demo, si trailere de filme, totodata oferind si servicii de descarcare de continut.
Peter Moore, vicepresedinte al Entertainment and Device Division de la Microsoft, a descris recent Xbox Live drept "arma cheie" in lupta pentru piata consolelor de generatie urmatoare.
Moore e de parere ca pasionatii de jocuri isi redirectioneaza atentia de la performantele hardware catre servicii si admite ca Xbox le ofera jucatorilor cele mai bune servicii online. Precum Xbox Live, serviciul online pe care Sony intentioneaza sa-l lanseze, e conceput sa fie astfel elaborat pentru a le oferi pasionatilor o experienta puternica in timpul jocurilor cu optiuni precum lista prietenilor sau clasamente. Spre deosebire de Xbox 360, PlayStation va incorpora un browser care le va permite utilizatorilor sa acceseze pagini de Internet de pe propria consola.
Sony a anuntat pentru 17 noiembrie lansarea PS3 in Statele Unite, in timp ce data lansarii din Europa a fost amanata pana in martie 2007. Pentru prima data in istoria companiei, Sony a redus in Japonia pretul de comercializare inainte de lansarea in magazine programata pentru 11 noiembrie.

O miza uriasa
Pana in 2009, piata jocurilor online este asteptata sa atinga valoarea de aproximativ 14,9 mld. dolari (11,7 mld. euro) anual.
Microsoft afirma ca serviciul sau online Xbox Live este "arma sa cheie" in fata competitorilor.
Sony pregateste un set de servicii extinse online, care vor fi disponibile odata cu consola PS3.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO