Business Hi-Tech

Propunere Office 2003: e-mail-ul care se autodistruge la comanda expeditoru

20.10.2003, 00:00 23



Aceasta inovatie este esentiala pentru cei care au de trimis mesaje confidentiale, care pot valora enorm in cazul in care contin informatii de business. Practic, mesajul poate fi datat si autorul poate seta o ora si o zi la care el sa se stearga automat din Inbox-ul primitorului. Inovatiile din noul Outlook Express au ca scop imbunatatirea securitatii mesajelor trimise prin e-mail, spun specialistii  Microsoft. Ei sustin ca noua aplicatie pemite de asemenea trimiterea unor mesaje e-mail care nu pot fi redirectionate spre alti utilizatori (nu permit forward) sau printate si nu pot fi citite decat de anumiti utilizatori autorizati. Astfel, multiplele cazuri in care informatii confidentiale ajungeau la concurenta,  vor fi evitate mai usor. De asemenea, vor fi evitate cazurile in care un anumit mesaj se poate raspandi pe Internet, dezvaluind aspecte sensibile despre o anumita persoana sau situatie.


Sistemul foloseste noua tehnologie Information Rights Management, destinata in principal companiilor si institutiilor guvernamentale, care vor sa isi protejeze comunicatiile. Inovatiile vin dupa ce mai multi oficiali si responsabili financiari au fost demisi sau chiar arestati in urma trimiterii unor mesaje e-mail cu caracter confidential catre concurenta sau persoane neautorizate. Intr-un din cele mai recente scandaluri, analistul Henry Bodget de la Merril Lynch a fost obligat sa demisioneze dupa ce a sustinut cumpararea actiunilor unor companii pe care in e-mailurile sale le califica drept "porcarii". La fel, in Marea Britanie, consilierul guvernamental Jo Moore a fost demis dupa ce a scris intr-un e-mail ca "11 septembrie a fost o zi buna pentru ingropat vestile proaste".


E-mail-ul care se sterge singur s-ar putea insa lovi de opozitia autoritatilor, spun specialistii din domeniu. In Statele Unite stergerea unor mesaje e-mail poate fi considerata o infractiune similara cu distrugerea unor documente oficiale. Anul acesta, compania Morgan Stanley a fost amendata de autoritati cu 1,65 milioane de dolari pentru ca nu a pastrat comunicarile oficiale pe e-mail in ordine.


Ca  de fiecare data cand lanseaza un nou produs, Microsoft, nu este lipssit de critici. Reamintind ca gigantul american detine un adevarat monopol pe piata sistemelor de operare (Windows-ul are o cota  de 95% la nivel mondial, conform celor mai noi studii), criticii afirma ca  Microsoft nu a aplicat nici un fel de reducere de pret la noul pachet Office, singurii care beneficiaza de regim preferential fiind studentii si profesorii. Noul pachet nu aduce decat putine inovatii pentru utilizator, cele mai multe fiind pe partea de e-mail, afirma, de pilda, analistii SiliconValley.com.


E-mail-ul care se sterge singur s-ar putea insa lovi de opozitia autoritatilor, spun specialistii din domeniu. In Statele Unite stergerea unor mesaje e-mail poate fi considerata o infractiune similara cu distrugerea unor documente oficiale. Anul acesta, compania Morgan Stanley a fost amendata de autoritati cu 1,65 milioane de dolari pentru ca nu a pastrat comunicarile oficiale pe e-mail in ordine.



Dan Dragomir


dan.dragomir@zf.ro


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO