Business Hi-Tech

Profitul Yahoo! scade cu 30 de milioane de dolari in trimestrul al doilea

24.07.2008, 19:10 15

Compania americana Yahoo!, care administreaza al doilea cel mai popular motor de cautare pe internet, a inregistrat o scadere de 19% a profitului net in al doilea trimestru, la 131 mil. dolari (82,5 mil. euro), pe fondul incetinirii economiei americane, scrie New York Times. Veniturile companiei au urcat cu doar 6% in acelasi interval de timp.
Cu toate acestea, Jerry Yang, directorul executiv si cofondatorul Yahoo!, a declarat ca este multumit de rezultatele companiei, avand in vedere recentele "evenimente exceptionale", ce include tentative de preluare a companiei de catre cel mai mare producator de software din lume, Microsoft, dar si initiativa miliardarului Carl Icahn de a forta inlocuirea consiliului de conducere al companiei.
Rezultatele pentru acest trimestru s-au situat cu putin sub asteptarile analistilor, iar conducerea companiei nu si-a modificat previziunile pentru sfarsitul anului in ciuda caracterului din ce in ce mai nesigur al economiei. "Indicatorii de progres ai companiei arata promitator", a declarat Yang.
Oficialii Yahoo! au precizat ca profitul net in T2 a scazut de la 161 mil. dolari (102,8 mil. euro) la 131 mil. dolari (82,5 mil. euro), influentat de cheltuieli aditionale de 22 mil. dolari (13,8 mil. euro) legate de negocierile cu gigantul software Microsoft, batalia de a mentine intact consiliul de conducere si procesele judiciare aferente.
Veniturile companiei au totalizat 1,8 mld. $ (1,13 mld. euro), fata de 1,7 mld. $ (1,06 mld. euro) in intervalul corespunzator al anului precedent.
Prin comparatie, rivalul Google, operatorul celui mai popular motor de cautare online, a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute o majorare de 39% a veniturilor sale in trimestrul al doilea.
Pe de alta parte, Susan Decker, presedintele Yahoo!, a subliniat ca este foate important ca firma sa nu separe afacerea publicitatii contextuale (afisate alaturi de rezultatele motorului de cautare pe internet) de businessul cu reclame grafice, gen bannere.
Ea inca este increzatoare in succesul companiei pe segmentul publicitatii contextuale, precizand ca, in ultimele doua luni, cota de piata a motorul de cautare al Yahoo! a urcat cu cateva procente, dupa ce timp de luni intregi a fost in declin. Piata este dominata de catre Google.
Declaratia lui Decker pare a fi avut ca principal scop convingerea actionarilor companiei ca echipa de conducere a Yahoo! a avut dreptate in respingerea recentelor oferte din partea Microsoft.
La inceptutul acestui an, conducerea Yahoo! a anuntat un plan ce prevede o crestere constanta pentru urmatorii trei ani, initiativa ce putini investitori o considera realizabila.
Totodata, multi actionari, printre care si miliardarul Carl Icahn, care a intrat recent in companie, sunt de parere ca cea mai buna solutie este reluarea negocierilor cu Microsoft.
Confruntati cu nemultumirea actionarilor, oficialii companiei din Sunnyvale, California, au declarat ca vor lua in considerare posibilitatea vanzarii Yahoo! pentru un pret de 33 de dolari per actiune, adica pretul ofertei initiale Microsoft.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO