Business Hi-Tech

Profitul Hutchinson urca, desi 3G aduce pierderi

18.08.2004, 00:00 19

Dublarea profitului in prima jumatate a anului prognozata pentru gigantul asiatic de comunicatii Hutchinson Whampoa nu sterge din mintea investitorilor pierderile diviziei de telefonie mobila din generatia a treia, potrivit presei internationale.
Previziunile financiare indica o crestere importanta a profiturilor generate de activitatile de comert, portuare si imobiliare ale companiei, cu sediul la Hong Kong, controlata de cel mai bogat om din Asia, Li Ka-shing.
De asemenea, grupul a obtinut peste 1,9 miliarde de dolari din vinzarea unor active, suma care va compensa pierderile masive provocate de divizia 3G.
Hutchinson, care a devenit un imperiu financiar prin tranzactionarea de active, a vindut in luna mai pachetul detinut la o companie mixta formata de compania americana Procter&Gamble si statul chinez, tranzactie care i-a adus un profit de 13,7 miliarde dolari HK.
Alti 1,3 miliarde de dolari HK au provenit din cedarea, la inceputul anului, de actiuni ale diviziei sale de comunicatii - Vanda Systems.
Analistii se asteapta ca Hutchison sa mai obtina cistiguri si din extinderea serviciilor telecom in citeva piete emergente, incluzind India, probabil in octombrie.
Infuzia de capital de 22 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea serviciilor de telefonie 3G, fara rezultate notabile insa, a tras mult timp in jos pretul actiunilor Hutchinson. Dar, o data cu achizitia unor telefoane cu priza la public, perspectivele par sa se fi imbunatatit.
In acelasi timp, reorientarea strategiei de marketing, prin lansarea unor pachete de servicii mai atractive, a avut ca efect cresterea numarului de abonati in Asia. Evolutia pe aceasta piata a venit ca o compensatie pentru companie, care nu si-a atins anul trecut tinta de a atrage un milion de clienti in principalele zone de interes, Italia si Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO