Business Hi-Tech

Produs antivirus de la Microsoft: cel mai recent patch curata computerul de Scob

15.07.2004, 00:00 21

Cel mai mare producator de software din lume, Microsoft, a lansat ieri oficial pe site-ul sau o aplicatie care curata computerele infectate de virusul Scob (download.ject).
Aplicatia face parte din serioa de produse anti-virus lansate de gigantul american dupa achizitionarea anul trecut a tehnologiei RAV Antivirus de la compania romaneasca GeCad. Microsoft a contracarat astfel infectiile cu virusi precum Blaster,MyDoom sau Sasser. Cu toate acestea, Microsoft nu a putut oferi utilziatorilor de Windows vreo aplicatie care sa corecteze vulnerabilitatile care au facut posibila raspandirea virusului Scob.
"Nu stiu cand va fi disponibil acest patch", a declarat un oficial al Microsoft. Virusul Scob a fost descoperit la sfarsitul lunii iunie si exploateaza o vulnerabilitate din browserul Internet Explorer. Microsoft a anuntat realizarea unui patch pentru corectarea unor vulnerabilitati, insa specialistii din domeniu au demonstrat ca acesta nu inlatura toate problemele de securitate.
Expertii in domeniu au avertizat ca, mai mult ca sigur, vor aparea in curand versiuni noi ale virusului, care vor incerca sa profite de celelalte brese in sistemul de securitate al aplicatiei. Vulnerabilitatile i-au facut pe unii experti sa ii sfatuiasca pe utilizatorii de Internet sa apeleze la browserele care concureaza Internet Explorer, in speta Mozilla sau Opera. Cei care au urmat insa acest sfat au descoperit ca si aceste produse software au vulnerabilitati.
Microsoft a lansat ieri alte doua patch-uri pentru probleme de securitate din Windows, care blocheaza alte gauri din Internet Explorer. Acestea permiteau pana acuma "piratilor Internetului" sa obtina controlul asupra computerelor infectate daca reusesc sa il convinga pe proprietar sa dea click pe un anumita adresa de Internet. In momentul in care utilziatorul accesa site-ul, virusul se instala automat pe computer.
Oficialii celui mai mare producator de software la nivel mondial au asigurat ca problemele recente din Internet Explorer nu au afectat foarte multi utilizatori, spunand ca numarul de telefoane de "urgenta" primite de la clienti a fost relativ redus.
Ieri, expertii in securitate au avertizat ca un nou virus a inceput sa circule pe Internet, transmitandu-se prin intermediul mesajelor e-mail spam. Este vorba de Backdoor CGT, care vizeaza in special utilizatorii aplicatiei de e-mail din Windows, Outlook.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO