Business Hi-Tech

Prima oferta de net 3G Cosmote, la pachet cu PC-uri Acer si HP

Prima oferta de net 3G Cosmote, la pachet cu PC-uri Acer si HP

Stefanos Theocharopoulos, CEO al Cosmote Romania, spune ca operatorul isi va extinde cu „rapiditate” reteaua 3G pana la finele anului

21.04.2010, 23:06 711

Cosmote, numarul trei pe piata locala de telefonie mobila, alansat serviciile de comunicatii de generatia a treia (3G), care lepermit clientiilor acces mobil la internet la viteze de pana la21,6 Mbps, tariful unui abonament incepand de la 11,9 euro/luna(TVA inclusa). Reteaua 3G a Cosmote Romania (Telemobil) acoperaaproximativ 58% din populatia Romaniei si orasele Bucuresti, Iasi,Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta, Galati, Craiova, Brasov,Moinesti, Oltenita si Orastie, precum si alte aproximativ 300 delocalitati. Furnizorul de echipamente de retea a fost companiachineza ZTE.

Reteaua 3G a Orange acopera 48 de orase si peste 700 delocalitati cu viteze de pana la 7,2 Mbps, iar cea a Vodafone catevazeci de orase si peste 1.500 de localitati. Vodafone ofera net la21,6 Mbps in 16 orase. Reteaua RCS&RDS acopera cateva zeci de orase cu viteze de panala 7,2 Mbps.

"De cand am venit in Romania am fost permanent intrebat: cefacem cu internetul mobil, cand il lansam? Acum avem in sfarsit unraspuns", a spus Stefanos Theocharopoulos, CEO al CosmoteRomania.

Includerea serviciilor de internet mobil 3G permite Cosmote saconcureze de pe pozitii relativ egale cu ceilalti jucatori de pepiata pe mai multe arii. Una dintre ele este cea a telefoanelormobile: Cosmote avea si acum doi ani in oferta unele dintre celemai noi mobile de pe piata, dar acestea nu puteau fi folosite ladeplina capacitate in retea. De asemenea, reteaua de date CDMA aZapp ofera deja acoperire nationala la viteze de pana la 3,1 Mbpsdar oferta de telefoane mobile este neatractiva. Niciun mareproducator de mobile nu a creat smartphone-uri pentru tehnologiaCDMA.

Insa odata cu lansarea retelei 3G, clientii Cosmote pot spera caDeutsche Telekom, unul dintre actionarii grupului, va putea facelobby pentru ca subsidiara sa din Romania sa vanda mobile precumApple iPhone sau cele mai noi modele HTC, Motorola sau Blackberry.Telefoanele care pot accesa internetul la viteze de pana la 21,6Mbps deschid Cosmote posibilitatea de a vinde si continut sau de aoferi alte servicii multimedia.

De asemenea, Cosmote poate intra acum in lupta pentru clienti devoce si internet oferind si laptop-uri la pachet, cu preturi maimici. Momentan, Cosmote ofera trei modele de PC-uri portabile Acersi HP la pachet cu oferta de internet, reducerea din pretulcalculatorului ajungand si la aproximativ 100 de euro in cazulcontractelor pe doi ani. Astfel, la un abonament de 24 de euro peluna pe doi ani, clientii pot cumpara cu 459 de lei un netbookAcer.

La jumatatea anului trecut doar 2,2 din cei 25 de milioane deutilizatori de telefonie mobila plateau un abonament de net mobil,un potential urias de crestere, spera operatorii. Cosmote spera canoua gama de servicii sa ajute compania sa-si imbunatateascavenitul mediu pe utilizator - unul dintre cele mai mici de pepiata, dar si sa treaca pe profit net.

Un rol esential in atingerea acestui obiectiv il reprezinta sicastigarea de clienti pe segmentul business, unde Cosmote va atacapiata impreuna cu Romtelecom - companie care are acelasi actionarmajoritar, grupul elen OTE. "Planul OTE era sa ofere in Romaniatoate serviciile de comunicatii. Acum putem oferi orice ne-arsolicita orice client", spune Theocharopoulos. Cosmote siRomtelecom au castigat anul trecut unul dintre cele mai maricontracte de servicii integrate telecom de pe piata, cu RaiffeisenBank.

Romtelecom este cel mai mare furnizor de servicii de telefoniefixa de pe piata si al doilea jucator de pe piata de servicii deinternet fix, dupa RCS&RDS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO