Prima oferta de net 3G Cosmote, la pachet cu PC-uri Acer si HP

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 21.04.2010

Operatorul ofera subventii de pana la 100 de euro la achizitionarea unui laptop sau netbook impreuna cu servicii de net mobil in incercarea de a-si face loc pe o piata dominata de Orange si Vodafone.



Cosmote, numarul trei pe piata locala de telefonie mobila, a lansat serviciile de comunicatii de generatia a treia (3G), care le permit clientiilor acces mobil la internet la viteze de pana la 21,6 Mbps, tariful unui abonament incepand de la 11,9 euro/luna (TVA inclusa). Reteaua 3G a Cosmote Romania (Telemobil) acopera aproximativ 58% din populatia Romaniei si orasele Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta, Galati, Craiova, Brasov, Moinesti, Oltenita si Orastie, precum si alte aproximativ 300 de localitati. Furnizorul de echipamente de retea a fost compania chineza ZTE.

Reteaua 3G a Orange acopera 48 de orase si peste 700 de localitati cu viteze de pana la 7,2 Mbps, iar cea a Vodafone cateva zeci de orase si peste 1.500 de localitati. Vodafone ofera net la 21,6 Mbps in 16 orase. Reteaua RCS&RDS acopera cateva zeci de orase cu viteze de pana la 7,2 Mbps.

"De cand am venit in Romania am fost permanent intrebat: ce facem cu internetul mobil, cand il lansam? Acum avem in sfarsit un raspuns", a spus Stefanos Theocharopoulos, CEO al Cosmote Romania.

Includerea serviciilor de internet mobil 3G permite Cosmote sa concureze de pe pozitii relativ egale cu ceilalti jucatori de pe piata pe mai multe arii. Una dintre ele este cea a telefoanelor mobile: Cosmote avea si acum doi ani in oferta unele dintre cele mai noi mobile de pe piata, dar acestea nu puteau fi folosite la deplina capacitate in retea. De asemenea, reteaua de date CDMA a Zapp ofera deja acoperire nationala la viteze de pana la 3,1 Mbps dar oferta de telefoane mobile este neatractiva. Niciun mare producator de mobile nu a creat smartphone-uri pentru tehnologia CDMA.

Insa odata cu lansarea retelei 3G, clientii Cosmote pot spera ca Deutsche Telekom, unul dintre actionarii grupului, va putea face lobby pentru ca subsidiara sa din Romania sa vanda mobile precum Apple iPhone sau cele mai noi modele HTC, Motorola sau Blackberry. Telefoanele care pot accesa internetul la viteze de pana la 21,6 Mbps deschid Cosmote posibilitatea de a vinde si continut sau de a oferi alte servicii multimedia.

De asemenea, Cosmote poate intra acum in lupta pentru clienti de voce si internet oferind si laptop-uri la pachet, cu preturi mai mici. Momentan, Cosmote ofera trei modele de PC-uri portabile Acer si HP la pachet cu oferta de internet, reducerea din pretul calculatorului ajungand si la aproximativ 100 de euro in cazul contractelor pe doi ani. Astfel, la un abonament de 24 de euro pe luna pe doi ani, clientii pot cumpara cu 459 de lei un netbook Acer.

La jumatatea anului trecut doar 2,2 din cei 25 de milioane de utilizatori de telefonie mobila plateau un abonament de net mobil, un potential urias de crestere, spera operatorii. Cosmote spera ca noua gama de servicii sa ajute compania sa-si imbunatateasca venitul mediu pe utilizator - unul dintre cele mai mici de pe piata, dar si sa treaca pe profit net.

Un rol esential in atingerea acestui obiectiv il reprezinta si castigarea de clienti pe segmentul business, unde Cosmote va ataca piata impreuna cu Romtelecom - companie care are acelasi actionar majoritar, grupul elen OTE. "Planul OTE era sa ofere in Romania toate serviciile de comunicatii. Acum putem oferi orice ne-ar solicita orice client", spune Theocharopoulos. Cosmote si Romtelecom au castigat anul trecut unul dintre cele mai mari contracte de servicii integrate telecom de pe piata, cu Raiffeisen Bank.

Romtelecom este cel mai mare furnizor de servicii de telefonie fixa de pe piata si al doilea jucator de pe piata de servicii de internet fix, dupa RCS&RDS.