Business Hi-Tech

Pretul spam-urilor: 874 dolari pe angajat in SUA

03.07.2003, 00:00 17

Mesajele nesolicitate trimise prin e-mail, cunoscute si sub denumirea de spam-uri sau bulk mail se dovedesc a fi extrem de costisitoare pentru companiile care folosesc posta electronica drept instrument de lucru uzual. Un studiu realizat recent de firma de cercetare Nucleus Research releva faptul ca spam-urile cauzeaza anual firmelor din Statele Unite pierderi de 874 de dolari pe angajat, scrie PCWorld.com. Din ce reies aceste pierderi? In primul rand din scaderea productivitatii angajatilor care lucreaza cu e-mail-urile si care pierd mult timp pentru selectarea mesajelor, vizualizarea si stergerea acelora care nu prezinta interes, explica analistii.
Productivitatea fiecarui angajat scade cu 1,4% intr-un an din cauza spam-urilor, arata studiul. In fiecare zi, un angajat primeste in medie 13,3 mesaje nesolicitate si petrece aproximativ 6,5 minute pentru a le verifica si sterge.
Pentru calcularea pierderilor, Nucleus Research a luat in considerare un salariu de 30 de dolari pe ora si 2.080 de ore de munca pe an. Studiul a fost realizat pe baza chestionarii angajatilor si administratorilor IT din 76 de firme americane din diferite sectoare de activitate.
Network Associates a publicat un sondaj realizat pe un esantion de 1.500 de "internauti" care releva ca intervalul mediu de timp pe care fiecare il petrece pentru a verifica mesajele nesolicitate se ridica la 40 de minute. Ca urmare, pierderile cauzate companiilor ar putea fi, in realitate mult mai mari.
O potentiala concluzie a studiului efectuat de Nucleus ar fi ca tehnologiile antispam nu sunt atat de eficiente pe cat spun producatorii lor. "Filtrarea spam-urilor reduce cu numai 26% pierderile provocate de scaderea productivitatii", spune Ian Campbell , director executiv la Nucleus Research. Mai eficienta decat softurile de filtrare a mesajelor de e-mail este, conform firmei de cercetare, actionarea in judecata a expeditorilor de spam-uri. iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO