Business Hi-Tech

Povestea tânărului din România care a inventat o aplicaţie cu care oamenii pot face un control medical chiar acasă la ei, ceea ce până acum nu era posibil

Autor: Ioana Niţă

11.02.2024, 21:16 292

Telemedicina a prins avânt în România într-un mod forţat - după izbucnirea pandemiei de COVID-19 - însă pentru anumite specializări, cum ar fi oftalmologia, serviciile medicale la distanţă nu se pretau. Un start-up local a început însă chiar din  2020 să construiască o soluţie software care să le permită pacienţilor să facă teste de acuitate vizuală chiar la ei acasă.

În prezent, soluţia a ajuns în faza de lansare pe piaţă, iar start-up-ul a aplicat încă din 2022 şi pentru patentarea tehnologiei create - soluţia sa de detectare a distanţei dintre dispozitiv şi pacient în vederea realizării testelor de acuitate vizuală. „Este o aplicaţie web pentru că pentru testul de acuitate vizuală avem nevoie de o anumită distanţă faţă de ecran. Iar distanţa aceasta poate ajunge pentru testele de la depărtare până la 3 metri, astfel încât laptopul va funcţiona ca ecran, iar telefonul va funcţiona ca telecomandă. Pe telefon se introduce ce se vede pe ecran şi astfel se desfăşoară testul în momentul de faţă.

Este singurul test din cele pe care le-am conceput până acum la care este nevoie de laptop. Pentru următoarele teste pe care le vom dezvolta  distanţa necesară este de 40 cm şi se pot face de pe telefon, astfel încât, cel mai probabil, versiunea următoare va conţine şi o aplicaţie mobilă pe care se vor putea face şi restul testelor“, a explicat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Tudor Gecui, CTO şi cofondator al OptiCare.

El a adăugat că, odată realizat testul pe OptiCare.app, pacientul primeşte rezultatul, care se poate trimite unui medic din platformă pentru interpretare, fie într-un format digital, prin telemedicină, fie prin consultaţii la cabinet, în funcţie de ce servicii oferă medicul respectiv, de ce decide în urma rezultatelor şi în funcţie de ce e mai convenabil pentru pacient. Proiectul OptiCare a pornit în 2020 la iniţiativa lui Andrei Brodeţchi împreună cu mediul oftalmolog Sînziana Istrate, în 2021 echipa fiind aleasă să participe în cadrul programului de preaccelerare Innovation Labs.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO