Business Hi-Tech

Piratii internetului pun la cale un atac masiv contra serverelor companiilor

04.07.2003, 00:00 27

Autoritatile federale americane si specialistii in securitate IT au avertizat companiile ca piratii internetului au pus la cale in acest weekend un "concurs" de spart servere, care ar putea sa blocheze si traficul pe Internet.
Avertismentul a venit din partea Departamentul de Stat pentru Securitate Interna si a fost confirmat de Internet Security Systems si de Biroul pentru Cyber-Securitate din New York, conform publicatiei online CNet.com. Oficialii i-au avertizat pe responsabilii IT ai companiilor sa ridice masurile de securitate la cel mai inalt nivel posibil si sa instaleze ultimele pachete de securitate recomandate de producatorii software precum Microsoft.
Concursul consta practic in tentativa de a sparge cat mai multe siteuri si de a inlocui paginile web ale companiilor cu insemnele propriei organizatii de pirati ai Internetului. Crackerii - cei care se ocupa cu astfel de activitati - vor trebui sa modifice cel putin 6.000 de siteuri de Internet pentru a castiga concursul. Organizatorii au stabilit si un punctaj, care spune multe si despre securitatea sistemelor: crackerii primesc 1 punct pentru fiecare computer cu Windows spart, 2 puncte pentru unul cu linux sau unix, 3 puncte pentru masinile cu sistemul de operare AIX al IBM si 5 puncte pentru serverele cu HP-UX sau Apple OS X.
"Primim frecvent astfel de avertismente, dar pe acesta trebuie sa il luam in serios", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului pentru Securitate Interna al SUA, David Wray. "Vrem sa subliniem faptul ca administratorii de servere trebuie sa fie pregatiti pentru acest atac", a precizat la randul sau un oficial al Internet Security Systems. Unii expertii spun ca crackerii au inceput deja sa scaneze servele pentru a descoperi problemele de securitate si pentru a prelua apoi controlul asupra lor. "Pentru a sparge mai multe servere, crackerii folosesc programe avansate, care le permit sa atace serverele companiilor specializate in gazduirea paginilor de Internet", a explicat un fost hacker, devenit expert al Zone-H, companie specializata in securitatea pe internet.
Exista insa si numerosi specialisti care au spus ca este vorba doar de o pacaleala. "Organizatiile de crackeri cu care am intrat in contact au spus ca este o gluma", a declarat un expert in securitate. "Din punct de vedere al activitatii hackerilor, nu s-a vazut nici un semn de crestere. Este in limite normal", a declarat si un responsabil al Symantec. In plus, siteul pe care se anunta concursul, http://defacers-challenge.com numai este accesibil in prezent. Oricum, remintesc expertii, un server sigur este numai cel scos din priza. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO