Business Hi-Tech

Piata PC-urilor si-a revenit in T4 din 2009

27.01.2010, 23:05 17

Piata PC-urilor din Romania a inregistrat, anul trecut, oscadere de peste 55% din punctul de vedere a numarului de unitativandute, la circa 500.000 de PC-uri, potrivit datelor preliminareale companiei de analiza International Data Corporation (IDC),citate de producatori de profil.

Piata a fost salvata de revenirea din ultimul trimestru, cands-au vandut aproape tot atat de multe calculatoare cat in primelenoua luni. Astfel, in ultimul trimestru din 2009, piata PC-urilordin Romania a inregistrat o crestere comparativ cu trimestreleanterioare, volumul fiind de peste 200.000 de unitati. La nivelulprimelor noua luni, conform datelor furnizate de producatori, piataPC-urilor din Romania a ajuns la circa 293.500 de unitati.

"In linie cu imbunatatirea generala a mediului economic de carepiata IT este strans legata, in trimestrul al patrulea a existat ocerere mai mare in toate segmentele de piata, fata de trimestrulanterior, in primul rand pe segmentele companiilor mici si mijlociisi al consumatorilor individuali, dar si pe segmentelecorporatiilor si in sectorul public, unde mai multe proiecteamanate in prima parte a anului au fost finalizate in ultimele treiluni", a declarat Mihai Guran, seful Dell Romania si Bulgaria.

Dell a inregistrat, anul trecut, o majorare a cotei de piata cu1,8 puncte procentuale, la 10,9%, cumulata pe segmenteledesktop-urilor si PC-urilor portabile, unde volumul total livrat departenerii companiei a fost de 52.129 de unitati.

"In 2009, conform datelor preliminare de la IDC, partenerii aulivrat in Romania 12.750 de desktop-uri si 39.379 notebook-uri", aspus Guran.

In 2008, piata romaneasca a PC-urilor atinsese un numar de 1,08milioane unitati vandute, cu o valoare de peste 940 milioane dedolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri