Business Hi-Tech

Piata de servere continua cresterea sustinuta

02.03.2004, 00:00 22

Vanzarile de servere la nivel mondial au continuat sa creasca pentru al treilea trimestru consecutiv in ultimele trei luni din 2003, in timp ce platforma Linux castiga teren mai rapid ca Windows si Unix.
Pe trimestrul patru al anului trecut s-au vandut servere in valoare totala de 13,7 miliarde de dolari, cu 11,4% mai mult fata de aceeasi perioada a 2002. Pe tot anul incasarile vanzatorilor de servere (super-computerele care gestioneaza traficul in retea) au urcat la 45,7 miliarde de dolari, o crestere de 3,2 procente fata de anul anterior. Ca numar de unitati vandute, cresterea a fost de 22% fata de 2002, ceea ce reflecta politica marilor producatori de reducere a preturilor, constata compania de analiza a pietei IDC.
International Business Machines (IBM) a reusit sa isi conserve suprematia la nivel mondial pe acest sector, atat pe trimestrul patru, cat si la nivelul intregului an 2003. Compania a avut la nivel anual o cota de piata de 31,6%, distantandu-se la mai mult de patru procente de principalul sau urmaritor, Hewlett-Packard (cota 27,3%). In total, IBM a incasat din vanzarile de servere 14,4 miliarde de dolari pe 2003, in timp ce HP a ajuns la 12,4 miliarde $. Sun Microsystems a reusit sa isi pastreze locul al treilea (cota 11,8%), insa din urma vine tare Dell, care a reusit sa cucereasca 9,1% din piata. Pe locul al cincilea la nivel mondial s-a situat Fujistu-Siemens cu 6,2% din piata. Primele cinci companii ocupa mai bine de 85% din piata, in timp ce restul vanzatorilor de astfel de echipamente luati la un loc abia daca au acumulat o cota de 14 procente.
Cesterea volumului de vanzari s-a resimtit in vanzari mai bune pentru principalele sisteme de operare concurente pe acesta piata. Astfel, servere cu Windows, Unix si Linux s-au vandut mai bine ca in 2002, insa, in ciuda scandalurilor, platforma open-source Linux castiga teren puternic.
Vanzarile de servere pe baza sistemului Unix au insumat 5,1 miliarde de dolari pe trimestrul patru al 2003, in timp ce echipamentele cu platforma Windows au acumulat incasari de 3,9 miliarde de dolari. Serverele Linux au ajuns la un miliard de dolari, insa cresterea a fost de 63%.
Pe partea de Unix, cel mai important vanzator a fost tot IBM, cu o cota de 32,9% la nivel mondial, urmat de HP cu 30,5% si Sun cu 27,6%. Aici Sun Microsystems a avut cea mai puternica crestere ca numar de unitati vandute, respectiv 18,2% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Per total, numarul de servere Unix vandute pe trimestrul patru a fost cu 12,1% mai mare. Vanzarile de astfel de echipamente au crescut pentru prima data dupa 11 trimestre de declin.
Piata de servere Windows a continuat sa creasca, un rol important avandu-l retragerea suportului pentru Windows NT si introducerea noului sistem Windows Server 2003. Cresterea a fost doubledigit (de doua cifre), iar serverele cu platforma Microsoft au insumat 31,7% din totalul vanzarilor.
Linuxul, in ciuda scandalului iscat de SCO, companie care sustine ca are drepturi de autor asupra codului sursa al platformei, a continuat o crestere spectaculoasa. "Ceea ce a inceput ca o pasiune a unui grup de utilizatori de Internet a inceput sa devina o platforma serioasa pentru marile companii", a apreciat un analist IDC. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO