Business Hi-Tech

Pambuccian: Criza din SUA este o oportunitate pentru noi

22.08.2001, 00:00 17



Romania trebuie sa speculeze rapid situatia favorabila in care se gaseste industria sa de IT si telecomunicatii, neafectata de problemele cu care se confrunta companiile de profil din Occident, a afirmat presedintele comisiei parlamentare de IT si telecomunicatii, Varujan Pambuccian, in cadrul unui seminar organizat de catre Omnilogic BGS impreuna cu TotalNet.

"Criza din Statele Unite inseamna un mare noroc pentru Romania pentru ca foarte multe firme dau afara de acolo, dar angajeaza aici, a adaugat Pambuccian. Fenomenul nu va dura mai mult de trei ani si de aceea trebuie sa folosim aceste avantaje."

In acest sens, a mai spus Pambuccian, trebuie sa se tina cont de doua aspecte importante in scopul cresterii industriei de IT: largirea bazei umane si democratizarea accesului la calculatoare. Aratand ca doar 40% din absolventii cu diplome de specialisti in informatica sunt angajati in industrie, dupa absolvire, Pambuccian a spus ca acesta este un semnal foarte dur privind incapacitatea sistemului de a le oferi acestora posibilitatea de a se integra.

"Ar trebui, poate, sa regandim intreaga programa si s-o orientam mai mult spre business. E important sa putem sa pregatim oameni pe care industria sa poata sa-i primeasca imediat, apoi sa realizam cresterea rapida a acestei industrii", a mai comentat Pambuccian.

Aceste lucruri pot fi realizate, in opinia sa, numai prin mecanisme de e-learning, care ar permite indeplinirea a doua obiective: penetrarea in zone "izolate" si mobilizarea unui numar mult mai mare de specialisti. Desi Romania nu dispune de un sistem de e-learning in acest moment, in doi sau trei ani este posibil ca el sa existe, cu efortul profesorilor si al producatorilor de software, a adaugat el.

"Anul acesta ar trebui pregatite lucrurile, anul viitor ar trebui sa explodeze, altfel nu exista sanse," a spus deputatul Pambuccian.

Vorbind despre distantele care despart tarile avansate din punct de vedere tehnologic de tarile mai putin avansate, reprezentantul companiei israeliene NetSchool, Daniel Delhrim, a spus ca acestea pot fi anulate doar prin introducerea si folosirea tehnologiilor disponibile in acest moment.

"Trebuie sa folosim tehnologia si sa-i invatam pe profesori. In caz contrar, in urmatorii cinci ani ne vom confrunta cu probleme foarte serioase. Tehnologia informatica si Internetul trebuie sa fie incluse in programele de invatamant, iar limba engleza, care a devenit limba tehnologiei, trebuie invatata de catre toata lumea", a spus Delhrim.

NetSchool a prezentat, in cadrul seminarului, softul sau de tip ERP (enterprise resource planning)- Conductor- destinat sa raspunda cerintelor din sistemul de invatamant general si universitar.

"Conductor este o solutie tip Enterprise Resource Planning (ERP), instalat in 1.300 de locatii si este autorizat sa functioneze in cele mai diverse medii scolare si universitare. Sistemul opereaza in orice baza de date in orice conditii de hardware, integreaza orice sistem si ofera multiple posibilitati de adaptare la orice cerinta, fiind accesibil permanent prin telefon si Internet", a adaugat un alt reprezentant al NetSchool, Maayan Itiel.

Intrebata daca Omnilogic este interesata sa achizitioneze si sa implementeze Conductor, directorul de marketing al Omnilogic BGS, Mihaela Popa a spus ca acest lucru depinde foarte mult de interesul pe care il va manifesta piata. "In acest moment ne aflam in faza de testare a pietei," a spus Popa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO