Business Hi-Tech

OTB Ventures din Polonia, care a pariat şi pe proiecte din România, a închis cel de-al doilea fond la o dimensiune de 185 mil. dolari - devenind cel mai mare vehicul de investiţii cu origini în Europa Centrală şi de Est. Printre susţinători se numără şi NATO Innovation Fund

OTB Ventures din Polonia, care a pariat şi pe proiecte...

Autor: Ioana Nita

22.03.2024, 20:30 90

OTB Ventures, unul dintre cele mai mari fonduri de capital de risc din Europa Centrală şi de Est, care a investit şi în start-up-urile româneşti de tehnologie FintechOS şi Veridion (fost Soleadify), a închis cel de-al doilea său fond la 185 de milioane de dolari, banii fiind dedicaţi investiţiilor în start-up-uri deep-tech.

„Suntem mândri să anunţăm închiderea cu succes a celui mai recent fond al nostru, o dovadă a încrederii de durată pe care investitorii noştri au arătat-o în noi. Această realizare vine în ciuda faptului că piaţa este încă oarecum dificilă, bazându-ne pe succesul dovedit al primului fond. Noul nostru fond ne dă posibilitatea de a ne continua misiunea de a sprijini startup-urile DeepTech disruptive care valorifică fondul excepţional de talente tehnologice din Europa - cea mai mare resursă naturală pe care o poate oferi continentul nostru”, a declarat Adam Niewiński, cofondator şi managing partner al OTB Ventures.

Cel de-al doilea fond al OTB Ventures va fi susţinut de Fondul European de Investiţii (FEI), Isomer Capital, NATO Innovation Fund (NIF), Fundaţia pentru Ştiinţa Poloneză, TDJ Venture, Marcin Zukowski - cofondatorul Snowflake, şi OnDean – family office al fondatorilor companiei Relativity.

„OTB şi Fondul de Inovare al NATO împărtăşesc o pasiune pentru tehnologiile deep tech cu dublă utilizare, investind în fondatori ambiţioşi pentru a asigura un viitor durabil pentru cei un miliard de cetăţeni ai Alianţei. Primul nostru fond emblematic de un miliard de euro investeşte la intersecţia dintre deep tech, apărare, securitate şi rezilienţă, cu teme precum energia, calculul cuantic, autonomia, clima, industria, spaţiul şi biotehnologia. OTB se aliniază pe deplin cu misiunea noastră. NIF funcţionează ca un VC de sine stătător, conducând atât investiţii directe în stadii incipiente, cât şi fonduri de fonduri”, a menţionat Andrea Traversone, managing partner în cadrul NATO Innovation Fund (NIF).

OTB Ventures II va investi în proiecte din Europa din patru verticale: SpaceTech, Enterprise Automation & AI, Cybersecurity şi FinTech Infrastructure. Cel de-al doilea fond al OTB Ventures, companie cu sedii în Polonia şi Olanda, va fi folosit în principal pentru investiţii de serie A, doar 10% din suma totală atrasă fiind alocată pentru finanţări de tip seed. Totodată, OTB Ventures II va rezerva peste 50% din capitalul său pentru investiţii ulterioare, pentru a susţine runde de finanţare suplimentare în companiile din portofoliu cu cele mai bune performanţe.

Compania de origine poloneză a anunţat prima închidere a celui de-al doilea fond al său în noiembrie 2022, iar de atunci a realizat deja nouă investiţii în sectoarele vizate - trei investiţii de serie A şi şase investiţii de tip seed. Printre investiţii realizate deja din acest fond se numără o finanţare de serie A în platforma KYP.ai şi finanţări de tip seed în start-up-ul AI numit Akirolabs şi în start-up-ul Veridion din România. Acesta din urmă a primit în total o investiţie de 6 milioane de dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO