Business Hi-Tech

Orange vinde platforme online pentru firme

23.02.2007, 18:11 22

Operatorul de telefonie mobila Orange Romania a lansat o solutie care le permite companiilor sa administreze echipamentele aflate la distanta si sa le conecteze la aplicatiile interne ale firmelor.
Solutia M2M ("machine to machine") Connect permite schimbul de informatii intre doua echipamente, aflate la distanta unul de celalalt, sau cu aplicatiile la care sunt conectate. Prin intermediul platformei M2M Connect pot fi dezvoltate aplicatii destinate domeniului auto - pentru managementul flotelor -, echipamentelor de birou - copiatoare, automate de cafea sau aparate de aer conditionat -, precum si pentru sectorul dispozitivelor de masurare a consumului de energie electrica si gaz.
Compania se asteapta ca M2M Connect sa genereze venituri de "milioane de euro" pe piata locala.
M2M Connect primeste, spre exemplu, mesaje trimise prin SMS, GPRS, EDGE sau 3G de catre echipamente si le stocheaza pana cand sunt preluate de aplicatia clientului. In sens invers, platforma pastreaza mesajele trimise de catre aplicatie pana la preluarea lor de catre echipamente. Orange a prezentat ca o posibila aplicatie a M2M Connect implementarea unei solutii prin care operatorul unei retele nationale de automate de bauturi racoritoare poate afla in fiecare dimineata care este stocul disponibil in fiecare aparat pentru a-si planifica livrarile. Aplicatia poate fi programata sa trimita un mesaj si cand stocul a atins un anumit nivel. M2M Connect a fost lansata de grupul Orange in 2004 in Franta, Belgia si Marea Britanie.
Orange sustine ca solutia M2M reprezinta o oportunitate pentru dezvoltatorii locali de software, care pot crea aplicatii care sa ruleze pe solutia Orange. Dezvoltatorii vor avea acces securizat la platforma operatorului prin intermediul careia pot implementa aplicatii de tip M2M. Prin interfata web a platformei pot fi realizate si rapoarte de trafic si se realizeaza o parte din managementul solutiei M2M.
Si Vodafone Romania are in portofoliu aplicatii M2M, acestea vizand segmente precum telemetrie, securitate, administrarea flotelor, conform oficialilor companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO