Business Hi-Tech

Orange si Vodafone vor sa domine piata internetului mobil

17.03.2008, 21:12 19

Orange si Vodafone, cei mai mari operatori de telefonie mobila de pe piata locala, au anuntat pentru acest an planuri de extindere agresiva a vitezei pentru serviciile de acces mobil la internet - strategie motivata de necesitatea de a construi noi centre de venituri pe masura ce ritmul de crestere al veniturilor scade odata cu maturizarea pietei.
Cei doi operatori, care au in spate doua din cele mai mari grupuri telecom din lume, dispun atat de fondurile necesare, cat si de know-how-ul pentru a se extinde rapid pe aceasta piata.
Focusul pe acest segment este explicat si de faptul ca cei doi operatori beneficiaza de un context favorabil. Astfel, Cosmote ? al treilea jucator de pe piata - a ratat licitatia pentru ultimele doua licente 3G si nu poate lansa pe termen scurt solutii de acces mobil la internet de mare viteza in timp ce RCS&RDS ? operator renumit pentru preturile-soc cu care intra pe piata, se afla inca in faza in care isi dezvolta acoperirea pentru serviciile de voce.
O alta oportunitate pentru Orange si Vodafone este reprezentata si de faptul ca Telemobil (Zapp), operatorul de telefonie mobila renumit pentru solutiile sale de acces mobil la web, a disparut practic din piata de mai bine de un an. Zapp nu a mai lansat campanii de publicitate si nici nu a mai lansat noi produse si servicii pe aceasta zona. De asemenea, compania nu a mai anuntat cresteri ale vitezei de acces mobil la internet ? lasand astfel loc Orange si Vodafone sa creasca pe acest segment de piata.
Orange a anuntat pentru finele anului trecut peste un milion de clienti pentru serviciile sale de acces mobil la internet, in timp ce in cazul Vodafone acest indicator a fost de peste 600.000 de utilizatori.
Cel mai recent anunt din partea primilor doi jucatori de pe piata de telefonie mobila vine din partea Vodafone, care a anuntat ca va lansa maine o noua tehnologie, HSUPA, care va asigura viteze ridicate de incarcare (upload) a datelor si va extinde viteza de descarcare (download), HSDPA, pana la 7,2 Mbps.
In prezent, Vodafone furnizeaza servicii de internet mobil la o viteza maxima de descarcare a datelor de 3,6 Mbps in 58 de orase, prin serviciul 3G Broadband.
Operatorul nu a precizat in cate din cele 58 de localitati vor fi lansate serviciile de acces mobil la internet cu o viteza de 7,2 Mbps. Vodafone a precizat doar ca va lansa noi solutii de conectivitate mobila si noi pachete de date mobile, pe langa optiunea HSUPA si serviciile de acces la internet la 7,2 Mbps.
Primele teste privind functionalitatea tehnologiei HSUPA (High-Speed Uplink Packet Access) in reteaua Vodafone Romania au avut loc in 2007. Vodafone a lansat tehnologia HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access) in anul 2005.
Orange, cel mai mare operator de telefonie mobila de pe piata locala, a lansat la finele anului trecut serviciile de internet mobil la viteze de 7,2 Mbps ? insa exclusiv in unele zone din Capitala. Richard Moat, CEO al Orange, declara anterior intr-un interviu pentru ZF ca in acest an operatorul va majora viteza de descarcare a datelor la peste 14,4 Mbps ? serviciile de date fiind una din prioritatile Orange pe 2008.
Pe piata locala, primul operator care a testat tehnologia HSUPA a fost Orange Romania, in luna mai 2007, iar cinci luni mai tarziu a devenit operationala comercial.
Prima filiala a grupului britanic de telecomunicatii Vodafone care a introdus in Europa tehnologia HSUPA a fost Vodafone Germania, care a lansat aceasta tehnologie in luna iulie 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO